Извоз неће додатно повећати цену скупе јунетине

Уочи новогодишњих празника цене меса не би требало да расту, поручују трговци. То се посебно однноси на јунетину која је достигла свој максимум и која је од пролећа поскупела и до 30 посто. Јунећи бут на тржишту сада кошта између 800 и 950 динара за килограм, а ово поскупљење повезује се са бесцаринским извозом у Турску. Договорена извозна квота од 5.000 тона идуће године биће дуплирана, али се не очекује ново поскупљење у малопродаји.

Пре споразума са Турском, килограм јунетине живе ваге коштао је између 1,8 и 1,9 евра. Сада од 2,2 до 2,4 евра. Због дефицита сировине поскупљење се осетило и у малопродаји.

Грађани кажу да свако поскупљење погађа, а неки су због цене и смањили потрошњу ове врсте меса.

За један килограм јунетине сада се може купити два килограма свињетине или три килограма пилетине.

"Овог пролећа цена јунећег бута је била 600 динара, данас је то 800 динара, услед чега су се наши купци определили за јефтиније категорије меса, првенствено пилетину и свињско месо. Оно што сада имамо као тржишне факторе је да у наредном периоду неће бити скока јунећег меса", каже Александар Ђокић из компаније "Меркатор С".

У последње време Србија производи око 70.000 тона јунећег меса годишње. Процес репродукције у говедарству је најдужи, капитал се споро обрће, а за једно утовљено јуне потребно је и више од 20 месеци.

"Треба радити на увозу живе телади и стављати их у тов, користити нашу сточну храну за животиње и на тај начин доћи до повећања производње... Квота од 10.000 тона, која је предвиђена за извоз следеће године, захтева више од 25.000 комада живе јунади за економско искоришћавање", објашњава Ненад Будимовић из Привредне коморе Србије.

У извозном послу са Турском произвођачи виде нову пословну шансу.

"Потписивање новог уговора за турско тржиште је добро за пољопривредне произвођаче који ће имати сигурну продају својих производа, а самим тим и за кланичну индустрију која ће моћи да отвори нова радна места", каже власник "Марсо групе" Зоран Ивановић.

У јавности постоји бојазан да ће нови извоз јунетине у Турску додатно подићи малопродајне цене у земљи.

"Мој посао је да водим рачуна о пољопривредним произвођачима да они зараде што више на тржишту. Заједно са Министарством трговине постоји план како ће се то регулисати, немојте да бринете. Неће доћи до скока од 1.000 динара", рекао је министар пољопривреде Бранислав Недимовић.

Становник Србије просечно годишње потроши непуна четири килограма јунетине,16 килограма свињетине и 18 килограма живинског меса.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се