"Велика петорка" предводи раст српског туризма

Србија и ову годину завршава са рекордним бројем туриста и зарадом од туризма. За годину дана имали смо више од три и по милиона гостију, а приход од туризма је око милијарду и 350 милиона евра.

Велика петорка домаћег туризма су и ове године Београд, Нови Сад, Златибор, Копаоник и Врњачка Бања, њима припада више од половине укупног туристичког промета. Приближили су им се и Сокобања и Ниш, а након планираних инвестиција, и оних које су у току, у друштво најбољих ући ће и Доње Подунавље, Палић и Дивчибаре. У последњих пет година број страних туриста у Србији повећан је за 65 одсто.

"У том посматраном периоду само је грађевинарство остварило већи кумулативни раст него што је остварио туризам који је убедљиво на другом месту са значајним могућностима за још већи скок у наредном периоду", наводи министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић.

После вишегодишњег пада броја домаћих туриста, ваучери Владе Србије и снажна промоција дају нови замајац туризму Србије.

"Крећемо са преокретом када је у питању и број долазака и број ноћења домаћих туриста, што нас чини нарочито поносним", наглашава директорка Туристичке организације Србије Марија Лабовић.

Само две домаће туристичке агенције су 2015. године оствариле право на субвенције Владе Србије на основу броја страних гостију које су довели у Србију. Ове их је године више десетина.

"Очекујемо да наредна година буде још боља, дакле имамо повећање и броја страних гостију и све су то параметри са којима морамо бити задовољни", сматра директор "Јуте" Александар Сеничић.

Организација "Србија за младе" осмишљеном понудом привлачи младе туристе из целог света.

"Све више садржаја постоји на дестинацијама широм Србије, а планине су најинтересантније младима, како младима из наше земље тако и младима из иностранства", каже Петар Славковић из организације "Србија за младе".

Музичке и друге манифестације и ове године привлаче бројне госте са свих меридијана.

Добрим туристичким резултатима ове године допринели су и фудбалери Црвене звезде. Свака Звездина утакмица у Лиги шампиона која се игра пред домаћи навијачим доведе нам око 15.000 туриста. Поред навијача противничког тима, ту су и Звездини навијачи из читавог региона.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 10. мај 2024.
13° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара