Дронови и апликације у служби пољопривредника, шанса за бољу зараду

Спој традиционалног и модерног – пољопривреде и информатике, односно дигитализације, пут је до боље зараде. Зато све више фирми развија платформе и апликације за помоћ пољопривредницима и сензоре за мерење услова на њивама.

Дронови снимају стање усева, роботи узоркују земљиште а сензори мере кретање животиња, количину пестицида, влагу. И сви добијени параметри се очитавају на таблету пољопривредника који уместо у њиви, о производњи може да одлучује на својој тераси.

"Имате пуно година кад се не остваре неки услови за инфекцију, а ми напамет прскамо, значи ми бисмо тада имали неку сигурност. Дигитализација је нама, сваком нормалном човеку, битна. Е, сад, ја не знам докле то иде и колико то кошта и шта је све то", каже воћар из Брестовика Жика Караклајић.

Одговоре нуди и Центар за дигиталну трансформацију Привредне коморе Србије. Кажу да би коришћење паметних технологија у кратком значајно повећало зараду од производње хране.

"Морате да снизите трошкове драстично, а, с друге стране, да повећате приносе. Уједно у целом том пакету да смањите ризике које имате и ово је један јако добар алат који јесте препознат. Колико је коме доступан, то је већ друго питање", указује Александар Богуновић из Привредне коморе Србије.

Наука у служби пољопривредника 

И малим и великим произвођачима паметна пољопривреда мора бити доступна, кажу у институту "Биосенс". Они који се региструју на њихову "Агросенс" платформу могу бесплатно да добију агро и метео-индексе за прецизне локације њива. За оне који имају новца да плате, развијају и напредније апликације и алгоритме.

"Покушавамо да, користећи науку о подацима и вештачку интелигенцију, пољопривредницима дамо одговоре на она питања која их највише муче", истиче Весна Црнојевић Бенгин из Института "Агросенс".

И "Телеком" улази у игру. Осим што појачавају сигнал у руралним срединама и развијају пољопривредне апликације, покрећу и производњу посебних сензора.

"Они реагују на светлост, мере различити ниво светлости, мере ниво влаге, ниво или присуство неких хемијскх једињења, такође мере физичке ударе или присуство или одсутво нечега", наводи Милан Симић из "Телекома".

Истраживања показују да су људи који живе и раде на селу веома отворени за нове технологије и да брзо нађу начина да их искористе за своје потребе. На интернету прате берзанске цене сировина а знају и да процене који су сајтови референтни за област која их интересује.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво