И дан и ноћ се ради у Грделици, асфалтирано 25 километара

Највећи део ауто-пута кроз Грделичку клисуру је завршен. Од 26,3 километра, под асфалтом је 24,5. Интензивно се ради на проблематичној деоници где се у августу урушила потпорна конструкција. План је да се ауто-пут за саобраћај отвори крајем године, а министарка – која је протеклу недељу провела у Грделици – каже да је безбедност важнија од тога да ли ће се завршити недељу пре или касније.

Најтежа деоница је и најзахтевнија за рад, косина два код Грделице се стабилизује. Након оштећења потпорне конструкције, уклоњено је 120.000 кубних метара земље, сада се поставља галерија која ће штитити ауто-пут.

"Учвршћујемо скелу која ће носити ту одрживу греду. Мало је хладно, нарочито ујутру, а може се издржати", каже тесар из Зворника Драгиша Ристић.

Шеф градилишта на косини два Осман Касић напомиње да велики део радова може да се изводи и ноћу.

"Ноћу се конкретно ради на бушењу шипова и евентуално на неким бетонирањима", додаје Касић.

Тежак терен, ради се 24 сата 

На јужном краку Коридора 10 ангажована су 573 радника. Само на косини два стотину. Раде 24 сата. Терен је тежак, пробија се земља и камен, углавном кварц, до дубине од 10 до 12 метара.

"У овом тренутку је завршено три од шест деоница ауто-пута. То су тунел 'Предејане', средње дужине један километар, као и деонице 5 и 6 које се налазе испред и иза тунела 'Манајле' и које су дужине 13 километара", указује Леонид Вуковић, заменик шефа пројекта "Југ".

Већим делом деонице ауто-пута кроз Грделичку клисуру – у дужини од 26,3 километра – може да се прође аутомобилом. Асфалтирано је 25 километара.

Осим два тунела "Манајле" и "Предејане", на овој деоници су и две петље и 33 моста, међу којима је најдужи и највећи мост Врла.

"Док 'Коридори' не буду рекли да је све безбедно, нећемо пустити ни метар ауто-пута. Мислим да је мање важно да ли је то за недељу или две или за четири недеље, важно је да имамо модеран и леп, али пре свега, сигуран ауто-пут", истиче министарка грађевине, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић.

Привредници заинтересовани за Врање 

На 86,9 километара ауто-пута од Ниша до границе са Бугарском, посао је углавном завршен.

"Очекујемо скоро пуштање оног дела који је у завршној фази Банцарево-Просек, јер ћемо тиме избећи Сићевачку клисуру и свих 13 тунела који су потенцијално место ризика", напомиње Драгана Тончић, начелница Пиротског округа.

Градоначелник Врања Слободан Миленковић каже да је порасла заинтересованост инвеститора за долазак и улагање у привреду у Врању.

"То знатно побољшава, пре свега, комуникацију са другим већим центрима", наводи Миленковић.

Уз градњу ауто-пута на југоистоку земље обанављају се и локални и регионални путеви и уређују речна корита.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара