Индустријски парк у Крагујевцу, шанса за раднике свих профила

Немачки "Сименс" је потврдио да ће у новоотвореном крагујевачком индустријском комплексу "Мајнд парк" правити трамваје и комплетна шинска возила за светско тржиште. Само у наредним месецима требаће им првих 1.000 радника разних занимања, а сто инжењера је већ на обуци. Стићи ће и други инвеститори. Шта доноси то ново пословно окружење и да ли можемо да одговоримо његовим захтевима?

Крагујевачком индустријском парку већ требају сви профили машинске и електроструке као и ИТ стручњаци.

У складу са тим и крагујевачки Факултет инжењерскуих наука од ове школске године има и два нова програма – рачунаске технике и софтерско инжењерство.

"Факултет инжењерских наука ове године је уписао највише студената на целом крагујевачком Универзитету што занчи да студенти препознају потребе привреде, потребе тржишта. Све више младих људи хоће да упише студије инжењерства и ми на томе градимо наше планове", каже Добрица Миловановић, декан Факултета инжењерских наука у Крагујевцу.

Стручњаци оцењују да је за нашу привреду најважније што и у ту паметну индустријску зону долазе светски гиганти, јер они ангажују и домаће фирме и као кооперанте и као добављаче.

"То значи препознавање страних ивеститора и глобалних корпорација да смо поуздано тржиште, поуздано место са висококвалификованом радном снагом. Нова фабрика 'Сименса' је нова технологија, нови начини рада", каже Јелена Јовановић, директор за међународне односе ПКС.

"Ми видимо будућност од наше производње и развоја све око шинских возила у Србији у Шумадији. То су свари које се данас одлучују и од чега ће Србија профитирати за деценије, то нису мале инвестиције то су суштинске инвестиције", указује Јерг Хескенс, саветник председника Републике.

У "Милановић групи", која је власник новог индустријског парка, чија фабрика већ ради, кажу да поред "Сименсове" две хале које се граде имају још 50 упита домаћих и страних инвеститора за долазак у Крагујевац.

број коментара 0 пошаљи коментар