Мали за РТС: Буџет усмерен ка повећању животног стандарда

Посланици су данас усвојили буџет за 2019. годину и низ реформских закона. Министар финансија Синиша Мали рекао је у интервјуу за РТС да, захваљујући предузетим корацима, очекује напредак Србије на Дуинг бизнис листи Светске банке. Што сте ближи врху, атрактивнији сте за стране инвестиције, истиче Мали и указује да се онда гради инфраструктура, повећава запосленост и расте животни стандард. То је економска политика ове владе и за то се боримо из дана у дан, поручио је министар финансија.

У интервјуу за РТС, министар финансија Синиша Мали објашњава шта доноси први буџет у чијој је изради учествовао, а који је данас усвојен у Скупштини Србије, како га је оценио Фискални савет и да ли очекује помак Србије на Дуинг бизнис листи.

Шта ће за вас бити први тест, да ће све бити по оној рачуници коју сте скројили, да буду већа примања и већи подстицаји привреди?

– Важна је вест да су посланици Народне скупштине данас усвојили буџет за 2019. годину. Као што смо и обећали, у том буџету, велики део је усмерен ка повећању животног стандарда грађана Србије. Од 1. јануара крећемо и са већим платама у јавном сектору, повећање плата између седам и 12 одсто. Имамо новца и за повећане пензије које су кренуле да се исплаћују већ у октобру ове године. Повећана је минимална цена рада са 143 на 155 динара, дакле минимална плата је виша од 27.000 динара. То је део у буџету који је усмерен управо ка повећању животног стандарда наших суграђана. Што смо обећали, ми смо и реализовали.

С друге стране, у једној реченици, изазов је да стопу раста коју имамо ове године, а то је 4,5 одсто за првих девет месеци, јер Србија је сада једна од најбрже растућих економија не у овом делу Европе него у целој Европи, највећи изазов нам је да управо тај раст наставимо и у 2019. и 2020. години. Што брже и што више растемо, то значи за грађане Србије и виши стандард и мању незапосленост и бољи квалитет живота.

Фискални савет сматра да би привредни раст био већи и одрживији да је новац више усмерен у просвету, у здравство, а мање у опрему за наоружање војске и полиције.

– Сви су добили више у буџету за 2019. годину. Дакле, буџет је тако конципиран да постоји баланс између свих оних министарстава која су нешто захтевала. Имате улагања и у војску, наравно ми желимо да Војска Србије буде што јача и опремљенија. Ко није поносан на то што имате коначно и поново мигове који лете нашим небом и који нас чувају? А, с друге стране, имате седам милијарди, рецимо, веће субвенције за пољопривреднике, имате већи буџет за здравство, за просвету такође. Просветари добијају девет одсто повећање плата 2019. године. Уравнотежен је буџет, то каже Фискални савет, балансиран и потпуно реалан.

Али шта је то што ће омогућити да раст буде дугорочан?

– Веома је важно да имате пар ногу на којима стојите чврсто. Једно је повећање потрошње, односно животног стандарда, зато је буџет конципиран тако да расту плате у јавном сектору, да расту пензије, да расте минимална цена рада.

А где су привреда, производња, стране инвестиције?

– Имате пореске олакшице које се вреднују око девет милијарди динара. Дакле, уместо у буџет Републике Србије, остављамо привреди. Само укидање доприноса за незапосленост, то је 12 милијарди динара, 100 милиона евра остављамо привредницима, уместо да иде у буџет. Када погледате резултате, осим високе стопе раста, имате и ситуацију да ове године имамо већ 2,6 милијарди евра директних страних инвестиција. То је десет одсто више него прошле године. Апсолутно расту и домаће и стране инвестиције. Још једна ствар која је важна, у буџету имате и никада веће капиталне инвестиције, 220 милијарди динара инвестиција које финансира држава.

Стопа незапослености је 11,3 одсто. Никада мање незапослених нисмо имали, али нисмо задовољни том цифром. Хоћемо још то да смањујемо. Зато се боримо за свако ново радно место. Пре два дана вратили смо милијарду и тридесет милиона долара у једном дану, не из рефинансирања, већ из уштеда које смо направили. Смањили смо јавни дуг за милијарду, смањили учешће јавног дуга у БДП-у на 54,1 одсто, а кренули смо 2013-2014. са скоро 79 одсто.

Хоће ли идуће године Србија побољшати положај на Дуинг бизнис листи, да привредници не чекају годину дана на прикључак за струју, него за две недеље као у свим развијеним земљама? 

– Цео сет реформских закона који је данас усвојен у Скупштини управо је усмерен и ка томе – да напредујемо на Дуинг бизнис листи, Србија је међу 50 најбољих земаља у свету по томе. Хоћемо да будемо још бољи. Сви закони – од Закона о накнадама, о овом делу прикључака, до Закона о порезу на добит предузећа, Закона о порезу на доходак грађана, измена Закона о стечају, измена Закона о привредним душтвима.

Бољи закони, али бржи и примењивији, то је оно што Светска банка вреднује. 

– Томе смо посвећени и, да будем искрен, радујем се следећој ранг-листи Дуинг бизнис листе Светске банке. Мислим да ћемо направити велики корак напред. Шта то за грађане Србије значи? Што сте ближи врху, атрактивнији сте за стране инвестиције, долазе инвеститори, граде, ви онда градите инфраструктуру која је потребна, смањујете незапосленост, повећавате запосленост, расте животни стандард. То је, на крају, економска политика ове владе и за то се боримо из дана у дан.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво