Хескенс за РТС: Немачке фирме имају амбициозне планове у Србији

Немачке компаније тренуно запошљавају 52.000 радника у Србији и заинтересоване су за даље улагење. Шта ширења компаније "Сименс" која након Суботице, отвара фабрику и у Крагујевцу значи за Србију, за РТС говори гост Дневника – саветник председника Републике, Јерг Хескенс.

Јерг Хескенс наводи да ширења компаније "Сименс" представља велики знак не само за Србију већ за целу регију. Истиче да би многе земље биле срећне да добију неки сличан пројект који је Србија добила. Како каже, то је – велики знак и сигнал да је Србија стабилна будућа индустријска земља.

Може ли ширење "Сименса" у Крагујевцу агажовати и неке мање фирме у Србији?

– Баш то је и суштина тог пројекта. То није само "Сименс" него и кооперанти који су укључени у шинска возила. "Сименс" је само ми кажемо локомотива за пројект и доста српских домаћих фирми ће бити укључено у цели производни капацитет у Крагујевцу.

Да ли су немачки инвеститори задовољни условима које Србија нуди?

– Број фирми расте, број запослених расте и најважније за мене, није само нове инвестиције и оне старе инвестиције, фирме које су ту, као на пример "Сименс", они су задовољни због тога и имају будуће планове. И скоро све немачке фирме које су ту имају амбициозне планове за будућност. Значи они су много задовољни што се тиче кооперације са јавним предузећима, са политиком. А на другој страни обуком, кавалитетним кадровима које могу да нађу.

Колико немачких компанија послује у Србији и колико оне запошљавају радника?

– Имамо око 1000 фирми у Србији које су основане са капиталом из Немачке. Када сада гледам само производњу имамо око 450 немачких фирми које тренутно послују у Србији и имају заједно више од 52.000 запослених.

Можемо ли очекивати и долазак нових инвеститора из Немачке?

– Овај тренда са Србијом је невероватан, само прошле недеље било је ту пет различитих немачких фирми које виде будућност, и не само у сектору индустрије већ и развоју у Србији. Начин на који овај тренд расте, економски промет између Србије и Немачке, да се и даље отварају нове фабрике, да имамо још више запослених у немачким фирмама у Србији, то дефинитивно иде боље и боље. И невероватно колико фирми се данас интересује да инвенстира у Србији. Ево неколико примера.

Пре четири, пет година за њих је било немогуће уопште да размишљају да инвестирају у Србији. Нека нестабилна, мала земља, изван Европске уније. А сада ове фирме не само да желе да дођу у Србију него виде и своју будућност у Србији. Не да ставе старе машине, које више нису потребне у Немачкој и да их преселе у Србију. Не они купују нове машине, инвестирају у своју будућност у развојне пројекте у Србији. И селе се фирме, како неки "Континентал", или "Бош" или "Сименс". Они виде будућност своје фирме и свог развоја у Србији. Тај тред расте даље и невероватно шта се даље дешава.

Колика је трговинска размена Србије и Немчке?

– Раст иде у двоцифреном добром правцу и биће ове године размена више од пет милијарди евра између Србије и Немачке.

Које су то области где је могуће повећати извоз?

– Индустријске компоненте, прехрамбена индустрија су две ствари где имамо највише ефеката,  и плус ту долазе услуге око ИТ сектора. Али база немачке индустрије и у Немчкој и у Србији, је ауто-индустрија, све око аутомобила.

број коментара 9 пошаљи коментар
(петак, 07. дец 2018, 23:19)
anonymous [нерегистровани]

Komunikacija

Eto, kako nemci lako savladaju srpski, vredni ljudi.

(петак, 07. дец 2018, 19:41)
Petar [нерегистровани]

Beograd

Razvoj privrede na prvom mestu

(петак, 07. дец 2018, 19:13)
Lela [нерегистровани]

dejanandrejic2@gmail.com

Ovo nije bitno samo za Kragujevac vec je vazno za celu Srbiju.

(петак, 07. дец 2018, 11:48)
kosta [нерегистровани]

Berlinski zid ??? Kosovski zid

Pozdravljamo mi nemacke ulagace nego kad bi malo bolje shvatili nas problem sa Kosovom bilo bi jos bolja medjudrzavna klima.. Bilo im je drago kad su rusili Berlinski zid a ovaj zid izmedju Srbije i Kosova podrzavaju.

(петак, 07. дец 2018, 11:33)
anonymous Lala [нерегистровани]

Sta ja znam

Ja bi rekao:dogod je njima isplativo ulaganje u Srbiji dotle mi nećemo biti u EU .

(петак, 07. дец 2018, 09:53)
rudolf [нерегистровани]

pa da

Odnos Srbije i Nemacke nikada nije bio bolji i bas zbog toga su investitori iz Nemacke pozeljni u Srbiji i u njihovim fabrikama radi veoma veliki broj gradjana Srbije.

(петак, 07. дец 2018, 09:36)
Buda [нерегистровани]

Bravo

Ovo nije vazno samo za Kragujevac vec je vazno za celu Srbiju.

(петак, 07. дец 2018, 09:32)
anonymous [нерегистровани]

Dosta

Dosta americkih firmi nam obecava bolju buducnost!

(петак, 07. дец 2018, 09:24)
anonymous [нерегистровани]

Ako je tako

onda neka povuku priznanje zakozvanog Kosova i Kosmet vrate u pravni, ekonomski i bezbednosni sistem Srbije.