Хескенс за РТС: Немачке фирме имају амбициозне планове у Србији

Немачке компаније тренуно запошљавају 52.000 радника у Србији и заинтересоване су за даље улагење. Шта ширења компаније "Сименс" која након Суботице, отвара фабрику и у Крагујевцу значи за Србију, за РТС говори гост Дневника – саветник председника Републике, Јерг Хескенс.

Јерг Хескенс наводи да ширења компаније "Сименс" представља велики знак не само за Србију већ за целу регију. Истиче да би многе земље биле срећне да добију неки сличан пројект који је Србија добила. Како каже, то је – велики знак и сигнал да је Србија стабилна будућа индустријска земља.

Може ли ширење "Сименса" у Крагујевцу агажовати и неке мање фирме у Србији?

– Баш то је и суштина тог пројекта. То није само "Сименс" него и кооперанти који су укључени у шинска возила. "Сименс" је само ми кажемо локомотива за пројект и доста српских домаћих фирми ће бити укључено у цели производни капацитет у Крагујевцу.

Да ли су немачки инвеститори задовољни условима које Србија нуди?

– Број фирми расте, број запослених расте и најважније за мене, није само нове инвестиције и оне старе инвестиције, фирме које су ту, као на пример "Сименс", они су задовољни због тога и имају будуће планове. И скоро све немачке фирме које су ту имају амбициозне планове за будућност. Значи они су много задовољни што се тиче кооперације са јавним предузећима, са политиком. А на другој страни обуком, кавалитетним кадровима које могу да нађу.

Колико немачких компанија послује у Србији и колико оне запошљавају радника?

– Имамо око 1000 фирми у Србији које су основане са капиталом из Немачке. Када сада гледам само производњу имамо око 450 немачких фирми које тренутно послују у Србији и имају заједно више од 52.000 запослених.

Можемо ли очекивати и долазак нових инвеститора из Немачке?

– Овај тренда са Србијом је невероватан, само прошле недеље било је ту пет различитих немачких фирми које виде будућност, и не само у сектору индустрије већ и развоју у Србији. Начин на који овај тренд расте, економски промет између Србије и Немачке, да се и даље отварају нове фабрике, да имамо још више запослених у немачким фирмама у Србији, то дефинитивно иде боље и боље. И невероватно колико фирми се данас интересује да инвенстира у Србији. Ево неколико примера.

Пре четири, пет година за њих је било немогуће уопште да размишљају да инвестирају у Србији. Нека нестабилна, мала земља, изван Европске уније. А сада ове фирме не само да желе да дођу у Србију него виде и своју будућност у Србији. Не да ставе старе машине, које више нису потребне у Немачкој и да их преселе у Србију. Не они купују нове машине, инвестирају у своју будућност у развојне пројекте у Србији. И селе се фирме, како неки "Континентал", или "Бош" или "Сименс". Они виде будућност своје фирме и свог развоја у Србији. Тај тред расте даље и невероватно шта се даље дешава.

Колика је трговинска размена Србије и Немчке?

– Раст иде у двоцифреном добром правцу и биће ове године размена више од пет милијарди евра између Србије и Немачке.

Које су то области где је могуће повећати извоз?

– Индустријске компоненте, прехрамбена индустрија су две ствари где имамо највише ефеката,  и плус ту долазе услуге око ИТ сектора. Али база немачке индустрије и у Немчкој и у Србији, је ауто-индустрија, све око аутомобила.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво