"Сименс" у потрази за новим радницима у Србији

Крагујевац сутра добија нови индустријски комплекс "Мајнд парк". За почетак биће отворена прва фабрика са хиљаду радних места. То ће бити град у малом на 10.000 хектара са свим садржајима неопходним за живот, најавио је председник Александар Вучић истичући да Србија има 10,7 одсто више страних инвестиција него лане. У оквиру "Мајнд парка", чији је власник Братислав Милановић, два нова погона имаће и немачки "Сименс", који већ има фабрику у Крагујевцу. Директор "Сименса" за Србију Удо Ајхлингер испричао је за РТС како фабрика ради и какви су планови.

Удо Ајхлингер подсећа да је "Сименс" преузео фабрику у Крагујевцу у фебруару 2018. године са једним циљем – да расте и да се развија. Поручује да је будуће ангажовање усмерено ка томе. Према његовим речима, фабрика у Крагујевцу је стигла до врхунца у производњи и из тог разлога се "Сименс" шири у "Мајнд парку".

Шта ће се производити у Крагујевцу?

– Генерално, у фабрици ће се производити "Сименсови" делови за лака шинска возила. У фабрици у Крагујевцу производимо вагоне и додатке за каросерију, док је у новој фабрици планирана производња и "Авенио" трамваја. Додао бих да су они изузетно добро решење и за Београд.

Колико радних места отвара ваше ширење у индустријској зони у Крагујевцу? Која ће вам занимања бити потребна?

– Оно што вам сада могу рећи јесте да ће нам у првом таласу бити потребно скоро 1.000 радника. Нама је од велике важности да стварамо одржива радна места, тако да морамо да водимо рачуна о вештинама и способностима људи које запошљавамо. Септембра следеће године планирамо да почнемо производњу, тако да нам то оставља довољно времена да одаберемо праве људе.

Већ 15 година "Сименс" послује у Суботици, имате фабрику ветрогенератора, а недавно је отворен и нови погон, какви су даљи планови?

– Заиста, Суботица је успешна прича. Фабрика тренутно ради знатно повећаним капацитетом и зато смо у потрази за још 450 људи. Очекујемо да ће ова година у производњи бити једна од најбољих.

Да ли сте задовољни пословним амбијентом у Србији?

– Генерално сматрам да је сваки страни инвеститор добро позициониран и да добија сву неопходну подршку од државе. Дакле, рекао бих да, ако одлучите да инвестирате у Србији, добићете сву подршку која вам је потребна. Оно што је битно за нас, као компанију "Сименс", јесте да никада нисмо прихватили било коју врсту субвенције, нити планирамо, те зато и стварамо одржива радна места.

А радном снагом? Има ли квалификоване радне снаге?

– Ми смо један од покретача у формирању нових образовних профила чије ће стварање подржати и држава. Могу рећи да смо већину образовних профила већ идентификовали и сматрам да ћемо, заједно са Владом, направити још корака ка томе да добијемо прави кадар. 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво