Прикључак на електромрежу убудуће за 15 дана

Према новој Уредби која важи од 1. децембра, електродистрибуције у Србији дужне су, када је документација уредна, да у року од 15 дана прикључе потрошача на електромрежу. Према анализи Светске банке за тај посао некада је било потребно више од 120 дана због чега је наша земља, између осталог, добила и нижу оцену на Дуинг бизнис листи. У ЕПС-у признају да је било пропуста, одговорни су смењени, а има и кривичних пријава.

ЕПС струјом снабдева три и по милиона потрошача и у интересу им је да одобре што више прикључака. Тај посао је у надлежности предузећа "ЕПС дистрибуција" а провера је показала да је било попуста.

"Додатним унутрашњим контролама открили смо, да су појединци опструирали процес, практично задржавајући предмете, а негде има и фалсификованих документа. Истрага у сарадњи са колегама из ‘ЕПС Дистрибуције' показала је да су поједини запослени одговорни за кршење или за кашњење процедура у издавању дозвола за прикључење на електро-мрежу", наводи се у саопштењу ЕПС-а.

Највише злоупотреба било је у Београду па ће убудуће све захтеве за приклучење ЕПС слати на додатну проверу у градски Секретаријат за урбанизам.

Подсећају да од 6. октобра на електромрежу могу бити прикључени само озакоњени објекти, а не као до сада и објекти који су у поступку легализације.

"У том смислу су и промењене казнене одредбе Закона. Казне су од 1,5 милона динара до три милиона динара у привредним друштвима који нелегално прикључују овако нелегално изграђене објекте на комуналну инфраструктуру. Тако да се надамо да ће ове измене Закона о озакоњењу да напокон уведу ред", објашњава Ђорђе Милић, помоћник министра грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре.

Због пропуста трпе и потрошачи и ЕПС - нарушава се углед предузећа и наноси му се материјална штета.

"ЕПС је сложено и велико предузеће и да то није једноставно имати увек једну ситуацију која мање утиче. ЕПС увек утиче, значјно утиче да ДУИНГ бизнис листу и на читаву економију и на снабдевање енергијом, извоз - увоз и тако даље. То је једна компанија која увек мора бити у жижи. С друге стране, она је мотор укупног економског живота", указује економиста Миладин Ковачевић, сарадник часописа МАТ

Контрола указује да је и велики број несавесних потрошача који имају илегалне објекте и који се бесправно прикључују. Од почетка године откривно је 7 000 случајева крађе струје. А за 10 месеци вредност укрдених киловатсати премашила је 809 милиона динара.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво