Михајловићева са представницима локалних самоуправа

Мнистарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић састала се са представницима локалних самоуправа из Пиротског округа, у месту Кржинце, где је привремено измештено Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре.

Састанку су приуствовали заменик градоначелника Пирота Видојко Панајотовић, председник Општине Димитровград Владица Димитров, председница Општине Бабушница Слађана Николић и председник Општине Бела Паланка Горан Миљковић, начелница Пиротског округа Драгана Тончић и директор "Коридора Србије" Зоран Бабић.

Након састанка Михајловић је навела да је осим одређених рехабилитација путева који су регионални, разговарано и о железничком транспорту, путним прелазима и проблемима које заједнички покушавају да реше.

Када је реч о Пироту, Михајловић је најавила да ће се већ наставити разговори са директором Железница инфраструктуре везано за обезбеђење путних прелаза, као и за проблеме на аутоматској рампи.

"Ми радимо велике инфраструктуре пројекте, аутопутеве, али ниједног тренутка не сме да се деси да нема довољно улагања у регионалне путеве", истакла је потпредседница Владе.

Говорећи конкретно о Бабушници, министарка је навела да ће бити расписан јавни позив за пројектно - техничку документацију за два путна правца Бабушница-Пирот и Бабушница-Звоначка бања.

"Влади Србије бање су веома важне, правили смо пројекте за улагања за све бање у Србији, па и везано за ову бању и верујем да ћемо следеће године имати завршених тих 10 километара пута", казала је. 

За Белу Паланку, Михајловић је захвалила на великој помоћи Коридора и додала да се од те фирме очекује да изађу у сусрет и да све оно што су покварили на путевима поправе.

Додала је да ће се посебна пажњу обратити на два моста на Нишави у Белој Паланци.

За Димитровград, Михајловић је казала да се мора повести рачуна и обезбедити да проток туриста који долазе из правца Бугарске буде ефикаснији. Како је навела, разговараће се са Министарством унутрашњих послова везано за мањи нови гранични прелаз.

Бабић је, упитан за петљу код Сопота, навео да је пројектна документација завршена, да ће до краја године бити расписан тендер, а средином наредне године да ће почети први радови, који би требало да буду завршени до краја следеће године.

Додао је да је петља Пирот запад завршена. За клизишта код Сарлаха, Бабић је казао да су шипови урађени, те да се сада ради у тунелу, као и да верује да ће око Нове године пустити и 1,8 километара од тунела, односно испред тунела.

"Банцарево је највећи изазов са којим смо се суочили. Пре годину дана проценат радова је био 27, 28 одсто, а у овом тренутку проценат завршености је 83 одсто. Од 27 косина које имамо на тој деоници, 24 су регулисане и стабилне, а на преостале три се ради на тај начин да буду сигурне и да нас служе у наредним десетинама година", казао је Бабић.

Министарство може да ради и дислоцирано

Тончић је захвалила на томе што је показано да Министарство може да ради и дислоцирано, ван седишта, на терену где су најпотребнији.

Путни правац кроз Пиротски управни округ - источни крак Коридора 10 и од Ниша до административне границе са Бугарском у дужини од 86,9 километара, веома је користан за округ, каже Тончић и додаје да је у већем делу пуштен у пуном профилу.

"У једном делу је пут пуштен у једној траци и очекујемо пуштање оног дела Банцаревог просека који је у завршној фази, јер ћемо тиме избећи Сићевачку клисуру и 13 тунела у тој клисури, који су потенцијално место ризика", додала је Тончић.

Панајотовић је казао да је потвређена реализација свега онога што је раније договорено, док је Димитров захвалио на формату састанка који је омогућио да за пет минута изнесу све проблеме које имају у вези железница, путева и у вези Коридора и да договоре даље кораке.

Николић је навела да је Бабушница до сада из одређених разлога била заобилажена, али да сада види да ће се радити и сарађивати са Министарством и урадити нешто важно, што је за почетак реконструкција пута Бабушница - Пирот и реконструкција пута Бабушница - Звоначка бања.

Миљковић је рекао да је на састанку потврђено да општина Бела Паланка, Коридори Србије и Министарство имају одличну сарадњу, као и то да ће се након изградње Коридора 10 сви путеви - регионални и локални вратити у претходно стање.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво