Јавни дуг смањен за скоро 900 милиона евра у једном дану

Србија је смањила јавни дуг за милијарду и 30 милиона долара, рекао је за РТС министар финансија Синиша Мали и додао да је на тај начин учешће јавног дуга у БДП-у само у једном дану смањен за два одсто – са 56,1 на 54,1 одсто.

Јавни дуг од милијарду и 30 милона долара није враћен из нових кредита и рефинансирања, истакао је у изјави за РТС Синиша Мали.

"Вратили смо милијарду и 30 милиона долара и то је пример одговорне економске политике. Политике којом желимо да се решимо тих старих скупих кредита на тај начин да стабилизујемо наше јавне финансије и створимо основу за даљи раст српске привреде", наглашава Мали.

"То је нека ефектива финансијска али углавном су то када је држава у питању хартије од вредности и отплата од милијарду ће значити до краја године пад од 54 одсто. До краја следеће године очекује се да тај дуг падне испод 50 одсто БДП-а. Зависи и од раста БДП-а и финансијског рачуна", објашњава економиста Миладин Ковачевић.

Добра база за будући раст привреде јесте раст страних директних инвестиција и извоза. Оно што је лоше, упозоравају економисти јесте поново бржи раст извоза од увоза. Када је реч о буџету добру рачуницу могла би донекле да поквари приштинска такса - ако потраје целу годину.

"Уколико би ефекат био преполовљавање овог суфицита у размени, онда је врло лако израчунати да би у 2019. забележили пад БДП-а од 0,5 поена", каже сарадник МАТ-а Иван Николић.

Одлуку Приштине економисити оцењују као потез на све или ништа, па и на своју штету, јер од 2104-те године извоз са Косова у Србију расте годишње по стопи од 40 одсто а српског у покрајину 10,7 процената.

број коментара 6 пошаљи коментар
(уторак, 04. дец 2018, 14:44)
Karadjordje [нерегистровани]

Dug !

Kako se kome zalomi u sudbini.
Na kraju se mora umreti.

(уторак, 04. дец 2018, 14:18)
anonymous123 [нерегистровани]

Fr

Ako pojednostavimo ove brojke, znači da je svako od nas dužan u proseku po 4500 USD.Od novorođenčeta do 100-godišnjaka.Pa srećno nam bilo u dobu blagostanja.

(уторак, 04. дец 2018, 14:12)
anonymous [нерегистровани]

Super

Sve je to super...samo kad ce siromasan narod da oseti nesto od tih "poboljsanja"

(уторак, 04. дец 2018, 13:38)
anonymous [нерегистровани]

Super ali dokle

Ovo je logicni potez bilo kog zaduzenika, da ne bi placali ogromne kamate iz godine u godinu. Medjutim, sta mislite kakav ce stav imati svetske sile kada dodje do toga da nemaju prihod od kamata iz vase zemlje? Te banke i medjunarodni fondovi zive od toga sto uzimaju kamate od zaduzenih zemalja, i bice vrlo tesko izdrzati njihove ucene i pritiske da uzmemo nove kredite kada nas dug padne ispod 40%.

(уторак, 04. дец 2018, 13:38)
anonymous [нерегистровани]

Loše

Srbija je siromašna zemlja siromašniji ljudi i bogatih političara i privatnika. Veoma loša infrastruktura,zdravstvo, obrazovanje,kultura, natalitet...

(уторак, 04. дец 2018, 13:12)
Саша [нерегистровани]

Дугови

Добра вест али све док дугови не падну испод 10%, Србија ће и даље бити у подређеном положају светских банкара и трговаца маглом. Од тада све финанаирати сопственим средствима и сопственим радом.