Јавни дуг смањен за скоро 900 милиона евра у једном дану

Србија је смањила јавни дуг за милијарду и 30 милиона долара, рекао је за РТС министар финансија Синиша Мали и додао да је на тај начин учешће јавног дуга у БДП-у само у једном дану смањен за два одсто – са 56,1 на 54,1 одсто.

Јавни дуг од милијарду и 30 милона долара није враћен из нових кредита и рефинансирања, истакао је у изјави за РТС Синиша Мали.

"Вратили смо милијарду и 30 милиона долара и то је пример одговорне економске политике. Политике којом желимо да се решимо тих старих скупих кредита на тај начин да стабилизујемо наше јавне финансије и створимо основу за даљи раст српске привреде", наглашава Мали.

"То је нека ефектива финансијска али углавном су то када је држава у питању хартије од вредности и отплата од милијарду ће значити до краја године пад од 54 одсто. До краја следеће године очекује се да тај дуг падне испод 50 одсто БДП-а. Зависи и од раста БДП-а и финансијског рачуна", објашњава економиста Миладин Ковачевић.

Добра база за будући раст привреде јесте раст страних директних инвестиција и извоза. Оно што је лоше, упозоравају економисти јесте поново бржи раст извоза од увоза. Када је реч о буџету добру рачуницу могла би донекле да поквари приштинска такса - ако потраје целу годину.

"Уколико би ефекат био преполовљавање овог суфицита у размени, онда је врло лако израчунати да би у 2019. забележили пад БДП-а од 0,5 поена", каже сарадник МАТ-а Иван Николић.

Одлуку Приштине економисити оцењују као потез на све или ништа, па и на своју штету, јер од 2104-те године извоз са Косова у Србију расте годишње по стопи од 40 одсто а српског у покрајину 10,7 процената.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво