Мали: Приоритет мања незапосленост и веће плате

Министар финансија Србије Синиша Мали каже да ће приоритети у наредном периоду бити даљи пад незапослености, која је, како истиче, сада на историјском минимуму и износи 11,3 одсто. Приоритет ће бити и повећање плата у Србији, најављује Мали.

На седници Скупштине Србије Синиша Мали је рекао да су плате и даље ниске, али да се иде ка томе да оне расту.

Додаје да у том смислу охрабрују инвестиције као што је изградња фабрике компаније "Есекс" у Зрењанину где ће нето плата износити 90.000 динара.

"У предлогу буџета за 2019. годину предвиђена су средства за повећање плата у јавном сектору, као и за повећање пензија. Минимална цена рада од 1. јануара биће већа", каже Мали.

Истиче да плате из године у годину расту и да је просек у првих девет месеци био 420,7 евра и указао да је прошле године просечна плата била 394 евра, а годину дана раније 374 евра.

"Полако се плате у Србији подижу. Нисмо задовољни, али нам је приоритетни циљ да смањимо незапосленост и повећамо плате", рекао је министар.

Према подацима Републичког завода за статистику, незапосленост у Србији и трећем кварталу износила је 11,3 одсто, док је стопа запослености у истом периоду износила 49,2 одсто, а у последње четири године запослено је 370.000 људи, рекао је Мали. 

"То је сјајна вест и обавеза да наставимо истим темпом", додао је Мали. 

Наводећи да су највеће стопе запослености забележене у Шумадији, западној Србији и београдском региону, Мали је рекао да је Влади Србије сваки део земље важан и да ће најављена инвестиција у РТБ "Бор" од 1,5 милијарди долара променити исток Србије. 

Министар је најавио да ће се у том делу земље радити на побољшању инфраструктуре и додао да се очекује велика промена – да исток поново буде локомотива развоја Србије.

број коментара 8 пошаљи коментар
(понедељак, 03. дец 2018, 18:10)
miro [нерегистровани]

istok

zivim u boru-radim u rtb-u-politika me ne zanima-istina je ovo-na istoku ove zemlje stopa nezaposlenosti je oko25%-infrastruktura je u takvom stanju da je jadno gledati-zdravstvo-na ivici genocida-prodaja rtb-a-nova radna mesta-daj boze samo da ih ne bude jos manje-gradovi su mrtvi mladi se iseljavaju na zapad ili za beograd potrebne su investicije fabrike-prodaja rtb-a nemoze da resi probleme ove regije-od pozarevca do nisa nije otvoreno nijedno radno mesto-potpuno zapostavljeni deo ove zemlje-zasto

(понедељак, 03. дец 2018, 16:38)
Laki [нерегистровани]

Odlične vesti

Ovo su odlične vesti za Srbiju. Nezaposlenost je sve manja i manj zahvaljujući odgovornoj politici aktuelne vlasti.

(понедељак, 03. дец 2018, 16:30)
Jelena [нерегистровани]

Bravo za plate

Najvažnije je da se povećaju plate. To će pokrenuti potrošnju i čitavu privredu i ekonomiju.

(понедељак, 03. дец 2018, 14:43)
anonymous [нерегистровани]

Bravo

Nezaposlenost je veoma niska, investicije sve više dolaze i naša zemlja napreduje sve brže.

(понедељак, 03. дец 2018, 14:34)
anonymous [нерегистровани]

Ivana

Bitno je samo da se napreduje na svim poljima,Srbija tako postaje uspesnija i stabilnija zemlja.

(понедељак, 03. дец 2018, 14:31)
anonymous [нерегистровани]

Komentar

Danas živimo mnogo bolje u odnosu na prethodni period.

(понедељак, 03. дец 2018, 13:56)
Rada [нерегистровани]

Budućnost

Sa dolaskom novih investicija nezaposlenost je značajno smanjena. Nadamo se da će tako biti i u budućnosti.

(понедељак, 03. дец 2018, 13:42)
Nikoleta [нерегистровани]

Napredak

Vlada Srbije nece odustaati,od vaznog prioriteta,a to je rad na boljem zivotnom standardu gradjana.najvaznije je da se plate povecaju.Srbija je sada jaca ekonomski,i verujem da cemo ovaj cilj,ostvariti.