Катар се повлачи из ОПЕК-а, фокус на производњи гаса

Сад Шерида ел Каби, kатарски министар енергетике најавио је да ће се та земља од 1. јануара 2019. године повући из Организације земаља извозница нафте (ОПЕК).

Каби на конференцији за медије у Дохи рекао је да је одлука о повлачењу одражава жељу Катара да се усредсреди на планове за развој и повећање производње природног гаса са 77 на 110 милиона тона годишње", пренела је државна нафтна компанија "Катар петролеум".

Истакао је да ће Катар наставити да производи нафту, али ће се концентрисати на производњу гаса, јер је највећи светски извозник тог енергента.

"Катар је поносан што стоји на челу међународних произвођача природног гаса, најчистијег фосилног горива које је Катару омогућило јаку и еластичну економију", нагласио је Каби.

Министарски састанак ОПЕК-а посвећен смањењу производње нафте требало би да буде одржан 6. и 7. децембра у Бечу.

Каби је додао да ће Катар који је члан ОПЕК-а 57 година учествовати на том састанку и да ће се придржавати својих обавеза.

Организација земаља извозника нафте (ОПЕК) је међународно међувладино удружење које су основале државе које производе нафту да би контролисале производне квоте.

Државе чланице ОПЕК-а су Алжир, Ангола, Венецуела, Габон, Екваторијална Гвинеја, Еквадор, Иран, Ирак, Конго, Кувајт, Катар, Либија, Нигерија, Саудијска Арабија и Уједињени Арапски Емирати. Чланице организације контролишу око две трећине светских резерви нафте, до 45 одсто укупне светске производње и половина извоза. 

број коментара 2 пошаљи коментар
(понедељак, 03. дец 2018, 15:23)
anonymous [нерегистровани]

Vodece sile nema

Zaboravili ste ono gas iz skriljaca..

(понедељак, 03. дец 2018, 12:33)
anonymous [нерегистровани]

e

da, zaboravih i Venecuelu...