Бугарска прави планове за транзит руског гаса из Турског тока

Укључивање балканских земаља у "Турски ток" је све извесније. Бугарски парламент одобро је градњу новог гасовода од границе с Турском до Србије, дужине 500 километра. "Турски ток" доноси вишеструку корист – алтернативу у снабдевњу, додатних 15 милијарди кубика гаса годишње и приход од тражитних такса.

После Србије и Мађарске, и Бугарска је потврдила да прави планове за транзит руског гаса из Турског тока. Предузеће "Булгартрансгас" представило је пројекат инвестиције од 1,4 милијарде евра и најављује да ће до краја године почети градњу прве деонице.

"Спремни смо за реализацију оваквог пројекта, наравно, у строгој сагласности са европским законодавством. Изузетно је важно да Бугарска задржи своју стратешку позицију на европској мапи за гас", наводи Теменушка Петкова, министарка енергетике Бугарске.

И "Србијагас" се са руским партнером увелико спрема за градњу нашег дела транспортног система, од Бугаске до Мађарске границе. За то је у буџету за идућу годину планирано 70 милиона евра.

"У овом тренутку се воде разговори наравно и у Бугарској али и у читавом региону везано за могућности даљег наставка гасовода који ће увести гас у Европу. Један од сценарија који је у најбољем интересу Републике Србије да наставак тог 'Турског тока' иде кроз Бугаску, преко Србије, према Мађарској и даље у Ауструју у централно-европска гасна складишта", наводи Александар Антић, министар рударства и енергетике Србије.

Агенција за енергтику Србије затражила је дозволу за градњу нашег гасовода од Енергетске заједнице у Бечу, која треба да се изјасни до фебруара.

Земље на траси новог гасовода надају се да ће успети да га реализују јер је сада све у складу са европским енергетским захтевима. Али остаје питање може ли пројект одолети и политичким притисцима због којих је 2014. пропао Јужни ток.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво