Стевановић: Потребно хитно повлачење неразумне одлуке Приштине

Државни секретар у Министарству спољних послова Немања Стевановић учествовао је у Будви на састанку министара иностраних послова "Западнобалканске шесторке" и истакао потребу хитног повлачења неразумне одлуке Приштине о намештању таксе од 100 одсто за Србију и БиХ.

На састанку је, између осталог, дискутовано о одговорности у региону за наставак регионалне сарадње, као и о актуелној ситуацији, посебно у контексту примене ЦЕФТА споразума.

Немања Стевановић је, саопштио је МСП, посебно подвукао потребу хитног повлачења неразумне одлуке Приштине о наметању таксе од 100 одсто за Србију и БиХ.

Подсетио је да она, осим што додатно угрожава ситуацију на северу Косова и Метохије где је већинско српско становништво, истовремено погађа све становнике - и Албанце и Србе и Бошњаке и друге.

Србија је посвећена да решава сва отворена питања дијалогом, а дијалог Београда и Приштине је најважнији инструмент за нормализацију односа два највећа народа на Балкану, српског и албанског, што је искрена жеља Београда, казао је Стевановић.

Пренео је да је, у садашњим условима, немогуће очекивати да се дијалог настави. Значи, биће могуће након укидања овакве одлуке.

Подсетио је да је приштинска страна већ потврдила више пута, те и данас, да одлука нема никаве везе са ЦЕФТА споразумом, већ је политичка одлука којом се жели казнити и Београд и БиХ због принципијелне позиције у вези са статусом КиМ.

Садашња ситуација на Балкану никако не иде у прилог напретку регионалне сарадње, већ, напротив, представља њено угрожавање, навадено је у саопштењу.

број коментара 1 пошаљи коментар
(субота, 01. дец 2018, 13:50)
anonymous [нерегистровани]

Stevanoviću...

A šta ćemo da radimo ako Albanci ne ukinu sankcije? Šta si im rekao?
Hoćemo li da ich blokiramo? Da zabranimo prolaz NATO paktu i svim onima koji voze robu za Albance na Kosovu (Nemcima, AUstrijancima, Englezima, Italijanima, Hrvatima, Slovencima...)

Nećemo!?

A zašto nećemo?

E kada bo smo samo spomenuli tu mogućnost, garantujem da bi istoga
momenta povukli svoju odluku o taksama na robu iz centralne Srbije  en