Фискални савет поново о платама у ЕПС-у

Фискални савет реаговао је на саопштење Електропривреде Србије (ЕПС), тврдећи да ЕПС негира податке из својих извештаја.

Председник Фискалног савета Павле Петровић изјавио је јуче на конференцији за новинаре да је оправдано да се нето плате запослених у јавним предузећима Поште Србије, Телеком, Србијагас и ЕМС у 2019. повећају за пет одсто, али не и у ЕПС-у који, како је рекао, уопште није применио одлуку владе из 2014. о привременом умањењу зарада од 10 одсто.

Након те изјаве, "Електропривреда Србије" негирала је наводе председника Фискалног савета да то предузеће није умањило зараде запослених крајем 2014. и истакло да је поштовало све мере Владе Србије и смањило зараде радника за 10 одсто у 2015. години.

У том јавном предузећу су рекли да у супротном, ЕПС не би ни могао да исплати плате, због месечне контроле Министарства финансија.

У данашњем саопштењу Фискалног савета наводи се да је просечна месечна нето зарада у "Електропривреди Србије" у 2014. години била 79.657динара, у 2015. години 79.979 динара, у 2016. години 81.789 динара, а у 2017. години 84.205 динара.

У саопштењу достављеном медијима, Савет наводи да је користио званичне податке из годишњих извештаја о пословању ЕПС-а.

"ЕПС, дакле, није смањио нето зараде у 2015, како је налагао Закон и како су учинила друга јавна предузећа и општа држава (здравство, просвета, администрација...), а у наредним годинама наставио је да их додатно повећава", наводе у Фискалном савету.

"Тврдњом из ЕПС-а да су нето зараде у том предузећу 2015. године биле 10 процената мање него у 2014, ЕПС не демантује Фискални савет, већ своје званичне извештаје који су јавно доступни на сајту Агенције за привредне регистре".

Како се наводи у саопштењу, укидањем овог Закона у 2019, просечна нето зарада у ЕПС-у требало би да се врати на свој ниво од пре умањења, тј. на око 80.000 динара".

Међутим, тврде у Савету, пошто предузеће 2015. није смањило нето зараде, укидање Закона искористиће се за додатно повећање просечних нето плата у ЕПС-у у 2019. на око 90.000 динара, а у 2020. на око 94.000 динара.

"То значи да ће просечне нето плате у ЕПС-у бити скоро 15.000 динара веће него у 2014. години, што се не дешава у другим јавним предузећима и што Фискални савет оцењује као неоправдано", каже се у саопштењу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво