Михајловићева са представницима Светске банке

Потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић упознала је шефа Канцеларије Светске банке у Србији Стивена Ндегву са предлогом буџета за 2019. годину и да се најважнији део односи на капиталне инвестиције.

Како је саопштено из кабинета Зоране Михајловић, следеће године креће реализација осам великих пројеката у путном сектору, као и изградња и реконструкција 310 километара пруга.

"Завршавамо Коридор 10, при крају су и радови на Коридору 11 и покрећемо нови инвестициони циклус вредан пет милијарди евра. Крећемо у изградњу ауто-пута од Ниша до Приштине, као и Моравског коридора, који ће повезати коридоре 10 и 11. Наставићемо изградњу Коридора 11 од Прељине до Пожеге и изградњу брзе саобраћајнице Рума-Шабац-Лозница. У железничком сектору најважнија је изградња брзе пруге од Београда до Будимпеште. А покренућемо и пројекте у водном саобраћају вредне 200 милиона евра", рекла је министарка током састанка.

Истакла је и да се реформа железничког сектора спроводи по плану, да је успешно завршена рационализација запослених и да је сада акценат на унапређењу структуре радне снаге и ефикаснијем управљању инвестицијама.

"Поред тога, веома смо посвећени и реформи путног сектора, са циљем ефикаснијег пословања "Путева Србије" и бољем одржавању путне мреже. То ће позитивно утицати на БДП и економију државе", рекла је Михајловићева.

Стивен Ндегва је похвалио рад Министарства истакавши задовољство због спроведених реформи, напомињући да са министарком Михајловић и њеним тимом увек има добре састанке "због посвећености и ефикасности у раду".

"Имамо снажно партнерство и желимо да у сарадњи са Вама учинимо тржиште и економију Србије још конкурентнијим, како бисмо привукли нове инвестиције. Ценимо све што сте урадили до сада у реформским процесима, рачунајте на нашу подршку и убудуће", рекао је Ндегва.

На састанку је било речи и о регионалном пројекту који за циљ има уклањање нефизичких баријера на граничним прелазима, како би превоз робе и путника био олакшан, а трговина ефикаснија, као и о унапређењу позицији Србије на Дуинг бизнис листи о условима пословања, наводи се у саопштењу.

"У претходних месец дана изменили смо сет више закона који ће нам донети бољи резултат на овој листи Светске банке. Изменили смо, између осталог, Закон о привредним друштвима, активно радимо на акционом плану Владе за укидање печата, донели смо уредбу којом ће прикључење на струју бити олакшано, измењен је Закон о катастру и тиме олакшан упис права имовине, као и Закон о стечају", рекла је Михајловићева.

Сада, како је додала, следи имплементација, а она очекује да ће контрибутори Светске банке препознати напредак при наредном извештавању.

Представници Светске банке истакли су да резултати Србије за ову годину нису лоши и да је остварен свеукупан напредак, као и да ће пружити подршку Србији у имплементацији свих закона и мера.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво