Конкурс ПКС-a и EastHub-a, карта за извоз ИТ производа у САД

Српска стартап предузећа из ИТ индустрије могу до 7. децембра да се пријаве на конкурс Привредне коморе Србије и "EastHub"-a како би им се омогућило да од наредне године посете Америку и тамо пронађу пословне партнере. 

Привредна комора Србије и први српски бизнис акцелератор "EastHub"  уз подршку Министарства привреде одабраће, за почетак, пет старт-ап компанија из Србије којима ће се у Америци организовати састанци са представницима најразвијенијих технолошких компанија.

На данашњој конференцији за новинаре, овај пројекат су представили председник ПКС-a Марко Чадеж, помоћница министра привреде Катарина Обрадовић Јовановић, директор Сектора за међународне економске односе ПКС Јелена Јовановић и извршни директор америчког "EastHub"-а Вук Живковић. 

Председник ПКС је истакао да је важно повезати наша стартап предузећа са "великим играчима" у свету и да им у томе може помћи EastHub који је основао своје канцеларије у пет градова у Америци - Мајамију, Њуjорку, Детроиту, Фениксу и Ралију.

"Нудимо нашим ИТ предузетницима и фирмама, едукацију, менторство, приступ америчким фондовима за финансирање стартапова, односно, могућност да им наша предузећа представе своје идеје и пројекте и науче их како да на том тржишту остваре добре ртезултате", рекао је Чадеж.

Чадеж је позвао све фирме из овог сектора да конкуришу и пријаве своје идеје, а 7. децембра ће у ПКС бити одлучено које су то српске фирме добиле "карту за Америку".

Извршни директор америчког "EastHub"-a Вук Живковић подсетио је на податке да је извоз ИТ индустрије из Србије преко милијарду долара али и указао да је 90 одсто тога извоза "јефтини аутсорсинг" док свега 10 процената чини заиста извоз српског софтвера.

Каже да тренутно не постоји стимуланс и помоћ ИТ предузећима како да српски софтвер изађе на велика тржишта, као ни едукација и људи који могу нашим инжењерима и старт-ап предузећима да помогну, да их споје са великим инвеститорима и фондовима у свету. 

"Није оно што не достаје Србији иновација, нити добра идеја, већ недостаје подршка тим иновацијама да се нађу на правим тржиштима. EastHub је први српски бизнис акцелератор у свету који ће да нуди комплетну логистику српским компанијама у Америци и спајање са људима из продаје, маркетинга, инвестиционим фондовима...", наводи Живковић.

Објашњава да је управо Америка место где постоји значајна шанса за наше ИТ стартапове јер је та држава настала на ризичном капиталу и предузетништву.

Помоћница министра привреде Катарина Обрадовић Јовановић рекла је да ресорно министарство подржава ову иницијативу и указала да је ИТ индустрија, индустрија софтвера у Србији препозната као шанса за нашу економију.

Подсећа да се ради на формирању још једног акцелератора у сарадњи са министарством просвете и Светском банком.

Директор Сектора за међународне економске односе ПКС-a Јелена Јовановић рекла је да су на сајту ПКС-a и "EastHub"-a објављене пропозиције за све заинтересоване фирме које ће почетком фебруара наредне године кренути у "прву своју мисију у Мајами у Америци". 

Као једно од решења у погледу развоја нових и постојећих стартапова у Србији, све више се оснивају пословни акцеларатори или бизнис инкубатори. 

Како су Сједињене Америčке Државе водећа технолошка сила у свету и константно у потрази за новим визијама, у сврху подршке домаћим стартап фирмама, "EastHub" је основао канцеларије у пет градова у САД. 

Идеја је да се квартално одабере по 5 компанија (два лица испед сваке компаније), које ће присуствовати програму у Мајамију. 

Такође, намера је да се крене са двонедељним програмом, са тенденцијом продужетка обуке на месец, односно до три месеца.  Компанијама ће бити плаћене авио карте, канцеларијски простор, менторинг, али и стручни програм. 

"EastHub"-a обезбеђује основне савете за пословање у САД, обезбеђује савете за оснивање фирми, нерезидената САД.

Процес избора компанија ће се вршити путем директних презентација у Привредној Комори Србије, испред жирија сачињеног од предузетника, инвеститора и стручних лица из ПКС-a.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи