Да ли је опстанак рециклажне индустрије доведен у питање

Буџет за Министарство заштите животне средине за идућу годину биће шест милијарди и 700 милиона динара. Нешто је већи него прошле године, али Србија са 0,2 одсто БДП-а за заштиту животне средине издваја и до 20 пута мање од већине европских земаља. Због дуга државе опстанак рециклажне индустрије доводи се у питање.

Рециклери упозоравају да ће, уколико Влада Србије не обезбеди средства за плаћање прерађеног отпада, бити принуђени да затворе постројења и отпусте више хиљада радника.

"Проблем настаје због тога што се то плаћа са 15 месеци закашњења и што се не плати цео износ. Када се то деси трећу годину заредом, банке више нису вољне да кредитирају такву индустрију", каже Владимир Живаљевић, председник Удружења рециклера Србије.

"Нисмо размишљали за сада о отпуштању, али уколико се не буде поправила ситуација ми ћемо неминовно да прибегнемо радикалнијим мерама", додаје Бошко Палковњевић, ЕКО рециклажа.

У рециклажној индустрији запослено је око 10.000 људи.

"Радимо са капацитетом можда 10 до 15 одсто. Ми имамо капацитета да екс Југославију рециклирамо, уложили смо и сада треба да гледамо да ли ћемо то да затворимо или нећемо да затворимо", истиче Јовица Божић, БИС рециклажа.

Еколошка такса по начелу загађивач плаћа, уведена је са идејом да се на тај начин финансира збрињавање отпада. Очекује се да ће ове године републички буџет добити 11 до 12 милијарди динара које су наплаћене од еколошке накнаде, а само пола тих пара опредељено је за животну средину.

"За нас је важно што се ту такође крије и велики број нових радних места. Исто тако хоћу да кажем да смо разговарали са министром финансија и да у овом тренутку постоји воља да још једном седнемо и разговарамо како бисмо можда до краја године могли да нађемо неко од решења", наглашава Горан Триван, министар заштите животне средине.

Док се у Србији рециклира свега око десет одсто употребљених производа, Немачка, на пример, преради и искористи 66 одсто отпада, колико би до 2035. године, како је предвиђено новим, оштријим европским прописима, требало да достигну и друге европске земље.

број коментара 0 пошаљи коментар