Јужни крак Коридора 10 до краја године, источни почетком 2019.

До краја године биће завршен Јужни крак Коридор 10 према Македонији, а источни крак према Бугарској у првом кварталу 2019. године, изјавила је потпредседница владе и министарка грађевинарства Зорана Михајловић.

"До краја године ћемо аутомобилом моћи да прођемо јужним краком Коридора 10, као што смо и обећали", рекла је Михајловићева у Дољевцу.

Када је реч о источном краку, Михајловићева каже да очекује да аутопут у Сићевачкој клисури буде завршен крајем јануара и да све буде завршено током првог квартала 2019. године.

Михајловићева је поновила да следеће годне треба да почне нови инвестициони циклус вредан пет милијарди евра и да је један важнијих пројеката градња аутопута Ниш - Мердаре - Приштина.

Каже да би радови на првој деоници од Ниша до Плочника требало да крену у трећем кварталу 2019. и да се тренутно ради на пројектно техничкој документацији.

Министарка је додала да би у 2019. години требало да почне и градња Коридора 11 на деоници Прељина - Пожега.

"Градићемо и аутопут између Београда и Зрењанина у дужини од 56 километара и о томе разговарамо са кинеском компанијом Шандонг. Очекујемо да до краја ове године буде готов оквир комерцијалног уговора. Покрајинска влада је заједно са Путевима Србије већ расписала јавни позив за израду пројектно техничке документације", каже она.

Михајловићева је рекла да би документација у најбољем случају могла да буде завршена до средине следеће године и да ће у међувремену бити разговарано о начину финансирања.

"То је врло фреквентан пут, тако да не мора да буде кредит, може да буде и модел јавно-приватног партнерства. То ћемо знати у наредних неколико месеци", казала је она.

Такође, наводи да се разговара са кинеским партнерима да се још повећа удео учешћа домаћих компанија које ће радити на тако великим инфраструктурним пројектима, тако да учешће компанија не буде само 49 одсто по броју компанија већ и по вредности уговора.

Подсетила је да је почетком године потписан уговор вредан 264 милиона евра за обилазну пругу око Ниша који финансира ЕИБ и деом ЕУ и навела да је завршена пројектно - техничка документација.

Према њеним речима, обилазна пруга око Ниша почиње да се гради 2019. године и да се електрификује пруга Коридора 10 од Ниша до Димитровграда, пошто је то једина деоница на железничком Коридору 10 која није електрификована.

"Једини део пруге почиње да се гради следеће године и потребно је две и по године да се заврши цео пројекат", каже Михајловићева.

Нагласила је да је циљ возови на пругама могу да иду брзином од најмање 120 километара на сат и додала да ће бити реконструисана и станична зграда у Дољевцу.

број коментара 0 пошаљи коментар