Рекордна инфлација у евро зони

Годишња инфлација у зони евра у ЕУ у јуну је достигла рекорд од четири одсто, показују прве процене Европског завода за статистику - Еуростата. Највероватније ће доћи до повећања основне каматне стопе.

Стручњаци сматрају да ће Европска централна банка ове седмице одлучити да повећа основну каматну стопу први пут од јуна 2007. године, а и званичници ЕЦБ-а најавили су ту могућност.

То је рекордни ниво инфлације од оснивања евро зоне 1999. године, а економисти који су рачунали збирни ниво инфлације земаља зоне евра за године које су претходиле усвајању заједничке европске валуте сматрају да је то рекордни ниво инфлације од почетка 1990-их година.

Инфлација у 15 земаља чланица евро зоне премашила је очекивања аналитичара мреже Дау Џонс, који су рацунали да ће цене потрошачке робе у јуну бити за 3,9 одсто више него у истоммесецу прошле године.

Претходни рекорд од 3,7 одсто забележен је у мају.

Најзначајнији фактори који су довели до пораста инфлације су поскупљене хране и висока цена нафте.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара