Љајић: Дугорочна штета због повећања такси може да буде огромна

Највећу штету због повећања царина за 100 одсто за робу која се пласира на тржиште Косова претрпеће мала и средња предузећа, каже министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић и додаје да је за сада тешко проценити колико би Србија могла да изгуби.

"Мислим да је огромна штета већ сада направљена, али тешко је говорити о износима, јер све зависи од тога колико ће ове бесмислене мере трајати. Процене би тренутно биле одокативне, тешко је говорити о прецизним износима", рекао је Расим Љајић за Танјуг.

Подсећа да је до сада на тржиште Косова годишње пласирана роба у вредности од 440 милиона евра.

"Ако се рачуна да добит предузећа може да буде око десет одсто, то је 44 милиона добити за српска предузећа. Међутим, штета не може само да се мери кроз износ новца или обим трговине, дугорочна штета може да буде огромна", навео је Љајић.

Указао је да ће највише трпети мала и средња предузећа, наводећи да су 2.662 фирме продавале своју робу и остварилавале неки вид трговине.

Од тога је 20 највећих продаваца робе укупно продавало робу у вредности од 201 милион евра, а сва остала предузећа, више од 2.640, остваривало је преосталих 200 милиона евра. 

"Велики ће се снаћи и пронаћи алтернативна тржишта сасвим сигурно, али мали трговци и мали произвођачи ће трпети највећу штету од ових блокада", сматра Љајић.

Навео је да таксе од сто одсто унапред елеминишу и помисао да неко може да буде конкурентан, те да се трговина практично обуставља због условљавања да на фактурама и декларацијама буде истакнут назив "република Косово", што до сада није био случај.

"До сада је роба мање-више ишла са декларацијама на којима је писало 'увозник за Косово', 'дистрибутер за Косово' и то никоме није сметало, што говори о политичком аспекту читаве приче", навео је Љајић. 

Додаје да дугорочне последице на трговину између централне Србије и Косова може оставити и бесомучна кампања у медијима, на друштвеним мрежама и у пракси – спаљивањем производа из Србије.

Наглашава да је у овој ситуацији императив помоћи Србима на КиМ и додаје да верује да Србија може да нађе механизме да роба иде на Косово.

"Ми то морамо да учинимо, пре свега кад говоримо и о снадбевању медицинских установа, болница и здравствених центара на Косову", поручио је Љајић.

Напомиње да ће Београд наставити да врши притисак на званичне међународне институције, пре свега Брисел, јер је, наводи, лопта у њиховом дворишту, више него у приштинском.

"Приштина је доказала мерама и блокадама да им није до нормализације односа ни трговинске сарадње са Србијом, али зато институције у Бриселу морају да реагују да се ове мере што пре укину и да можемо да говоримо и о другим нерешеним питањима са Косовом", закључио је Љајић. 

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво