Љајић: Дугорочна штета због повећања такси може да буде огромна

Највећу штету због повећања царина за 100 одсто за робу која се пласира на тржиште Косова претрпеће мала и средња предузећа, каже министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић и додаје да је за сада тешко проценити колико би Србија могла да изгуби.

"Мислим да је огромна штета већ сада направљена, али тешко је говорити о износима, јер све зависи од тога колико ће ове бесмислене мере трајати. Процене би тренутно биле одокативне, тешко је говорити о прецизним износима", рекао је Расим Љајић за Танјуг.

Подсећа да је до сада на тржиште Косова годишње пласирана роба у вредности од 440 милиона евра.

"Ако се рачуна да добит предузећа може да буде око десет одсто, то је 44 милиона добити за српска предузећа. Међутим, штета не може само да се мери кроз износ новца или обим трговине, дугорочна штета може да буде огромна", навео је Љајић.

Указао је да ће највише трпети мала и средња предузећа, наводећи да су 2.662 фирме продавале своју робу и остварилавале неки вид трговине.

Од тога је 20 највећих продаваца робе укупно продавало робу у вредности од 201 милион евра, а сва остала предузећа, више од 2.640, остваривало је преосталих 200 милиона евра. 

"Велики ће се снаћи и пронаћи алтернативна тржишта сасвим сигурно, али мали трговци и мали произвођачи ће трпети највећу штету од ових блокада", сматра Љајић.

Навео је да таксе од сто одсто унапред елеминишу и помисао да неко може да буде конкурентан, те да се трговина практично обуставља због условљавања да на фактурама и декларацијама буде истакнут назив "република Косово", што до сада није био случај.

"До сада је роба мање-више ишла са декларацијама на којима је писало 'увозник за Косово', 'дистрибутер за Косово' и то никоме није сметало, што говори о политичком аспекту читаве приче", навео је Љајић. 

Додаје да дугорочне последице на трговину између централне Србије и Косова може оставити и бесомучна кампања у медијима, на друштвеним мрежама и у пракси – спаљивањем производа из Србије.

Наглашава да је у овој ситуацији императив помоћи Србима на КиМ и додаје да верује да Србија може да нађе механизме да роба иде на Косово.

"Ми то морамо да учинимо, пре свега кад говоримо и о снадбевању медицинских установа, болница и здравствених центара на Косову", поручио је Љајић.

Напомиње да ће Београд наставити да врши притисак на званичне међународне институције, пре свега Брисел, јер је, наводи, лопта у њиховом дворишту, више него у приштинском.

"Приштина је доказала мерама и блокадама да им није до нормализације односа ни трговинске сарадње са Србијом, али зато институције у Бриселу морају да реагују да се ове мере што пре укину и да можемо да говоримо и о другим нерешеним питањима са Косовом", закључио је Љајић. 

број коментара 6 пошаљи коментар
(недеља, 25. нов 2018, 07:45)
Mikica [нерегистровани]

Takse na KiM

Štetu od carina trpe svi i proizvođači, a i građani... A jednako trpe na Kosovu i Srbi i Albanci...

(субота, 24. нов 2018, 16:37)
misa [нерегистровани]

milos

Nadam se da ce Pristina ukinuti carinu i spreciti vecu stetu.

(субота, 24. нов 2018, 16:29)
Врана Рубрибрешка [нерегистровани]

Помоћ

Надам се да ће држава на неки начин помоћи погођена предузећа. Ипак сви испаштамо због безумља приштинских властодржаца.

(субота, 24. нов 2018, 14:51)
anonymous [нерегистровани]

.

Srpska preduzeca mora da nadju drugo trziste jer sa neozbiljnim Albancima ne treba ni saradjivati.

(субота, 24. нов 2018, 14:50)
Lajic [нерегистровани]

Kasno

Kasno je sada,najvece stetu imace radnici koji primaju plate od te firme ako to traje oni ce ostat bez posao!

(субота, 24. нов 2018, 14:49)
perkan [нерегистровани]

steta

Velika je steta za nase ljude koji zive na Kosmetu , sa tolikom taksom nas narod nece biti u mogucnosti da kupuje Srpske proizvode .