"Први партизан" обележава 90 година рада

Ужичка фабрика муниције ”Први партизан" обележава девет деценија рада. За јубилеј успешне фабрике и великог извозника отворена је нова производна линија и започета градња нове фабрике за комплетирање и паковање муниције, која ће заменити садашњи подземни објекат.

Пре две године започета инвестиција у нову производну линију вредна седам милиона евра омогућиће производњу муниције калибра 12,7 милиметара за коју већ сада влада велико интересовање у свету тако да имају купце за наредне три године.

Нова опрема ће омогућити повећање извоза за 30 одсто. Привредно друштво "Први партизан" са годишњим приходом од 95 милиона долара иначе извози у 90 држава а само извоз у САД вредан је 25 милиона.

Нова инвестиција за јубилеј је и фабрика за комплетирање и паковање муниције чија градња је данас започета. У њој ће бити посла за око 200 радника уз садашњих 1.650.

"Завршетком тог погона ми ћемо у потпуности завршити пројекат који смо отпочели пре пет година под називом модернизација производних капацитета. У основи она подразумева потпуно напуштање производње у подземном објекту и прелазак на рад у потпуно конфорне нове просторе", напомиње Добросав Андрић, генерални директор Привредног друштва "Први партизан".

Уз нове инвестиције јубилеј је и прилика за подсећање на историјат фабрике која је готово у свим периодима била веома успешна. Све је почело пресељењем из Крање Пушкарне Јакоба Пошингера у простор касарне а онда и градња фабрике са 150 радника.

"Фабрика је 1935. добила земљиште у садашњем делу ‘Првог партизана',односно некадашњег ОУР-а и СОУР-а и почиње тај њен развој од те године са свим тим халама и погонима који и данас постоје", наводи Горан Новаковић, кустос историчар Народни музеј Ужице.

У време Ужичке републике радила је као Партизанска фабрика оружја и муниције у подземним трезорима Народне банке. Тада је била и прва трагедија када је у експлозији новембра 1941. погинуло 120 људи. У другој 2009. погинуло је седам радника.

За девет деценија постојања фабрике измењен је и изглед Крчагова, ужичког дела у коме се налази које је од готово празног поља постало насеље са око 12.000 становника.

број коментара 1 пошаљи коментар
(петак, 30. нов 2018, 12:00)
anonymousPetko [нерегистровани]

Zaposlenje

Više puta sam predavao lične podatke za posao. Niko me nije kontaktirao niti obavestio o istom?