Улагање у речну инфраструктуру вредно сто милиона евра

Министар финансија Србије Синиша Мали и директор за Словенију, Хрватску и Западни Балкан у Европској инвестиционој банци Матео Ривелини потписали су финансијски уговор вредан 100 милиона евра о улагању у речну транспортну инфраструктуру.

Министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић, која је присуствовала потписивању уговора, рекла је да ће Влада Србије, уз подршку ЕИБ и Европске уније, у наредних пет година уложити више од 200 милиона евра у развој инфраструктуре речног транспорта.

Србија никад није инвестирала више у водни саобраћај, а реч је и о једном од највећих инвестиционих улагања у Дунав у последњих 15 година у Европи, рекла је Михајловићева.

Реализацијом ових инвестиција, очекујем да у наредних неколико година удвостручимо учешће водних путева у превозу робе, рекла је Михајловићева и захвалила ЕИБ што је и до сада био део многих важних пројеката у Србији у области инфраструктуре, од Коридора 10, обилазнице око Београда, као и железничке пруге на Коридору 10.

Михајловићева је додала да ће се из финансијског аранжмана са ЕИБ финансирати реконструкција бродских преводница Ђердап 1 и Ђердап 2, проширење капацитета Луке Смедерево, уређење пловног пута реке Саве и уређење критичних сектора на заједничком делу Дунава између Србије и Хрватске.

Пројекти са ЕИБ обухватају и вађење потонуле немачке флоте из Другог светског рата из Дунава, као и увођење система хидро-метео станица, као и модерног система за управљање водним саобраћајем у Србији, додаје се у саопштењу.

Мали је рекао да луке, пловни путеви и интелигентни саобраћајни системи, као и развој копнене инфраструктуре, доприносе економском развоју земље, због чега је унапређење речне транспортне инфраструктуре за Републику Србију од изузетног значаја.

Реч је о капиталном пројекту, који би требало да допринесе развоју Луке Смедерево, пошто ће капацитети Терминала за расуте и генералне терете бити проширени. Између осталог, предвиђени су радови и на Ђердапу 1 и 2, а што је посебно значајно предвиђа се уређење критичних сектора на Сави и Дунаву, рекао је Мали.

Потпредседник ЕИБ Дарио Сканапјеко рекао је поводом потписивања овог уговора да ЕИБ, као банка Европске уније, инвестира у регион Западног Балкана већ више од 40 година, доносећи знање, финансијске инструменте и посвећеност решавању дугорочних потреба у области критичне инфраструктуре.

Шеф Делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици, који је присуствовао потписивању, рекао је да инвестиције у инфрасруктуру унутрашњих пловних путева представљају
приоритет за ЕУ.

Због тога кроз Инвестициони оквир за Западни Балкан Европска унија обезбеђује значајна бесповратна средстава за суфинансирање приоритетних инвестиција, у износу од 150 милиона евра годишње, односно више од једне милијарде евра из грантова за период 2014-2020, рекао је Фабрици.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво