"Калцедонија" отворила пету фабрику у Србији

Италијанска "Калцедонија" отворила је погон у индустријској зони у Кули, пету фабрику те текстилне компаније у Србији. Председник Вучић је на свечаном отварању најавио да ће у Кули у фебруару бити постављен камен темељац за фабрику немачког "Вицермана".

Фабрика у Кули се простире на 2.000 хектара и запошљава 150 људи. Планирано је да та фабрика упосли још толико радника.

Италијански инвеститори у Србији запошљавају 25.000 радника и настављају да се шире. Најављено је да компанија припрема отварање погона и у Кикинди.

Како јавља дописник РТС-а, ова компанија је веома битна за Кулу, јер су запослени у тој фабрици углавном жене.

Отварању фабрике присуствовао је председник Србије Александар Вучић, који је најавио да ће у Кули, поред данашњег отварања фабрике "Калцедонија", у фебруару бити постављен и камен темељац за фабрику немачког инвеститора "Вицерман".

"Вицерманова" фабрика у Кули упослиће још 300 људи, а инвестиција је вредна 20 милиона евра, навео је Вучић обраћајући се грађанима који су га дочекали испред новог погона.

Истакао је да инвеститори доприносе побољшању стандарда и запослених и локалне самоуправе, и навео пример Ниша и Западно-бачког округа.

"Данас је у Нишу за 12-13 посто виша просечна плата него у Кули. За 11 посто виша него у западно-бачком округу који је некада био много богатији. То значи да смо дужни да много тога урадимо за западнобачки округ", поручио је председник.

"Ради се и гради и поправља оно што су неки урушили претходних деценија и дичимо се и поносимо тиме", навео је председник Србије и додао да је то оно што доноси будућност.

Рекао је и да ће морати много више да се уради за Сомбор и Апатин, али и да је уверен да се, уз све мере које су спроведене у претходном периоду и које су довеле до пензија и плата на нови, бољи ниво него што је раније био, да имамо прилику да урадимо више него икада пре и то не само путева, школа, домова здравља, већ и то да грађани у својим џеповима осете бољитак.

"Србија више није земља губитника и постаје земља победника и то показује и на међународном плану", рекао је Вучић и додао да је време и да грађани овог краја Србије добију поштовање државе какво су заслужили.

Истакао је да ће се убудуће радити вредније и више, да би грађани били задовољнији, сигурнији.

Председник управе "Калцедоније" Сандро Веронезе најавио је довођење и мањих инвеститора сарадника. Циљ је да се привуку радници из локалне средине који неће морати због посла да путују. Такав принцип одговара Кули као малој општини да доста незапослених.

Велибор Милојчић, председник општине Кула, каже да у овом моменту отварање погона "Калцедонија", односно погона "Фигурама", значи веома много.

"На тржишту рада је преко 4.000 незапослених. Већ је око 150 жена почело да ради, очекујем да врло скоро крене још 250", истакао је Милојчић.

Председник је након отварања фабрике говорио и о одбијању пријема Косова у Интерпол. Поводом позива министра одбране Александра Вулина да Србија промени политику према Македонији и Црној Гори након гласања за чланство Приштине, Вучић је поручио да ће се Србија према њима понашати одговорно, али у складу са њиховим односом према Србији.

број коментара 8 пошаљи коментар
(среда, 21. нов 2018, 20:15)
Pele [нерегистровани]

Fabrika

Svaka fabrika može da donese ekonomski napredak i razvoj. Vlast radi na tome da smanji u svakoj opštini % nezaposlenosti i da zaposli svakog građanina.

(среда, 21. нов 2018, 16:17)
Dina [нерегистровани]

Bravo

Ovo je Srbija buducnosti.

(среда, 21. нов 2018, 15:40)
anonymous [нерегистровани]

fa

300 porodica ce mirno spavati od danas!

(среда, 21. нов 2018, 15:18)
mario [нерегистровани]

Italijani pa Nemci

Odlične vesti što dolaze Italijani u Kulu, a ne čudi me što ponovo i Nemci investiraju u Srbiju jer njihovih investitora ima najviše.

(среда, 21. нов 2018, 15:17)
milica [нерегистровани]

Kula

Konačno će industrijska zona u Kuli posle dužeg vremena pimati nove radnike. Svaka čast.

(среда, 21. нов 2018, 14:27)
anonymous [нерегистровани]

nova fabrika

Svakodnevno se u Srbiji otvaraju fabrike, konačno smo na pravom putu...

(среда, 21. нов 2018, 12:47)
velimir [нерегистровани]

velimir

Očigledno je da ekonomija Srbije ide uzlaznom putanjom već duže vreme!

(среда, 21. нов 2018, 12:46)
Joka [нерегистровани]

Bravo

Bravo za nove investicije.