Трговина акцијама – до капитала без задуживања

Први пут после 77 година чуло се звоно на Београдској берзи које је означило иницијалну понуду за компанију како би емитовањем акција прикупила средства за инвестирање. На Београдској берзи тренутно се котира 575 фирми чија је вредност четири и по милијарде евра, а до сада се искључиво трговало акцијама стеченим из процеса приватизације.

Звоно које се на Београдској берзи са иницијалном понудом за прикупљање акцијског капитала последњи пут огласило 31. марта 1941. позвало је на ново акционарско путовање. Компанија "Финтел Енергија" емитовала је милион и по акција и уместо узимања скупих кредита прикупила на берзи додатних 755 милиона динара за инвестиције у ветропаркове у нашој земљи.

"Имамо уговор са вашом земљом о субвенционисању цене зелене енергије. Уколико се та цена у догледном времену буде изједначила са класичном, наставићемо да радимо јер је цело регионално тржиште мало и постоји велики простор за инвестиције и продају струје", каже власник "Финтел Енергије" Тицијано Ђовани.

"Грађани али исто тако и институционални капитал свакако не држе свој капитал мирним на рачунима. Он је свакако упослен ван граница наше земље. То је пропуштена прилика, јер смо сигурни да у овој земљи постоји много компанија којима је тај капитал потребан а које нису у прилици да се задужују", сматра директор "Београдске берзе" Синиша Крнета.

Данашњи почетак трговања обележили су инвестициони и пензиони фондови осигуравајућих кућа које на тај начин могу да направе тражњу за акцијама, зараде али и смање ризик пословања, а њима могу да тргују и физичка лица.

"Можете да купите државне записе које емитује Република Србије односно трезор, инвестирате у некретнине али можете да купите обвезнице трезора али и акције. Значи диверфикацијом капитала ће све цене капитала добити реалну цену", објашњава директорка "МВ инвестмент" Јасмина Бјелић.

Куповином акција може се више зарадити од класичне камате на орочену штедњу, а предузетници могу да дођу до капитала и суинвеститора за своју идеју без кредитног задуживања.

Развој тржишта капитала је и у складу са заштитом инвеститора и преговарачким поглављем девет у приступању Европској унији.

"Што се тиче нашег банкарског система и регулатора, као што је Народна банка, ми смо на нивоу већ у Европске уније. Међутим, једини проблем је тржиште капитала који је неразвијен и сматра се да је то проблем који мора од стране државе да се регулише и овакав један поступак је одличан за развијање привреде", каже професор Београдске банкарске академије Исмаил Мусабеговић.

Београдска берза је основана 1894. године чак две године пре формирања чувеног "Дау Џонс" индекса на Њујоршкој берзи и била је најпрестижније тржиште капитала у овом делу Европе.

број коментара 0 пошаљи коментар