Српске компаније на привредном сајму у Тирани

Око 70 привредника из готово 40 српских компанија, представиће се на међународном сајму привреде у Тирани, који ће бити отворен данас. Национални штанд српских предузећа на 25. сајму по реду, организују Привредна комора и Развојна агенција Србије.

Ове године око трећине излагача су из прехрамбене индустрије, затим компаније из металске и електронске индустрије, хемијске, гумарске, индустрије грађевинског материја, текстилне, дрвопрерађивачке и фармацеутске индустрије.

Међу излагачима су компаније које нуде ИТ иновативна решења и фирме из услужног сектора.

У протеклих 15 година, на сајму привреде у Тирани учествовало је више од 350 компанија из Србије, од којих више од стотину на овогодишњем и претходна два сајма. Свака друга фирма која је претходних година излагала на сајму у Тирани, данас послује са албанским партнерима.

Трговинска размена Србије и Албаније последњих година у сталном је порасту.

Прошлогодишња размена износила је око 160 милиона евра и у односу на остварену у 2016., обострано је порасла за више од од трећине. Раст је настављен И у три квартала ове године.

Привредна сарадња Србије И Албаније више се не своди само на трговину, већ све је више представништава српских фирми у Албанији, заједничких компанија и инвестиција.

Поводом 15 година учешћа српских предузећа на сајму у Тирани, председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж, организовао је овде синоћ пријем и том приликом је најавио да ће привредна сарадња Србије и Албаније доживети прави бум у наредних пет година.

Чадеж је рекао да привредна сарадња две земље може да промени наш регион, наглашавајући договор министара финансија Србије Синише Малог и Албаније Арбена Ахметаја, да се наредног месеца, на састанку Мешовитог комитета потпише меморандум о сарадњи, чији је циљ и усаглашавање фитосанитарних сертификата, убрзавање заједничких царинских процедура и олакшавање трговине.

 

број коментара 0 пошаљи коментар