Мали за РТС: Више новца за плате, пензије и капитална улагања

Влада је усвојила предлог буџета за 2019. годину, а идуће недеље о њему ће расправљати посланици. Буџет је реформски, развојан и усмерен на побољшање живота грађана, рекао је за за РТС министар финансија Синиша Мали.

Предлогом буџета је планиран дефицит од 23 милијарде, пет милијарди мањи од овогдишњег који је на крају прерастао у плус. У буџету је 19 милијарди динара више опредељено за плате запослених у јавном сектору, рекао је гостујући у Дневнику РТС-а Синиша Мали.

Међу онима који овим буџетом добијају више, са 51.милијардом је Министарство пољопривреде, које повећава дотације пољопривредницима. За потребе социјалне заштите опредељено је 113 милијарди динара. Трансфер локалним самоуправама је на приближном нивоу као прошле године, док је за отплату кредита, због пада камата, сада издвојено мање,116 милијарди динара.

"Оно што је важно је да је предлог буџета резултат мера предузетрих 2014. године и желим да честитам грађанима јер имамо већ трећу годину суфицитит буџета, стопа запосленоисти је на 12 одсто. Буџет је конципиран да убрза развој, на повећање зарада и пензија и да наставимо реформски курс", рекао је Мали.

Повећање плата 7-12 одсто и пензија је већ предвиђено а могућа су и додатна повећања.

"Зависи од економских резултата, уколико уштедимо новац за то, биће нових повећања. И то само из реалних извора а не кредита. Капиталне инвестиције су кључне у буџету и износе 3,6 одсто а већ у следећој планирамо 4 одсто. Да будемо ефикасни по питању инвестиција и сав новац који се за то определи да се и потроши", каже министар финансија.

Министар каже, да иако су предлогом буџета предвиђена нешто мања средства за министарство рада грађани то неће осетити.

"Напротив, никада већа социјална давања. Ради се само о прерасподели средстава. Важно је и да ћемо наредне године мање издвајати за камате и кредите и полако се спушта јавни дуг што нам отвара простор за инвестиције и плате", каже Мали.

Од 1. јануара укидају се доприноси за незапосленост на терет послодавца у износу од 0,75 одсто.

"Циљ нам је развојна подршка привреди и самњење оптерећења на зараде. Укида се порез у износу од 12 милијарди динара који ће ићи на терет државе. Уз предлог буџета имамо читав сет закона који у себи садрже огромне пореске подстицаје. Велика обавеза је када сте у топ педесет да будете још конкурентнији и за инвестиције и за извоз наше робе", обајашњава министар финансија.

Када је реч о одбијању захтева Приштине за пријем у Интерпол  Синиша Мали каже да је то велика победа Србије али да треба остати чврсто на земљи.

"Морамо да наставимо да тражимо компромис који је основ за стабилност у региону и на тај начин смањимо ризике инвестиција и обезбедимо даљи економски развој.Треба имати у виду и да је размена у оквиру земања  чланица ЦЕФТ-е 3,9 милијарди евра од чега Србија извози робу у вредности од 3,1. Са сваким самњењем царина и баријера као привреда добијамо јер више извозимо и за то треба да се боримо", рекао је за РТС Синиша Мали.

број коментара 5 пошаљи коментар
(среда, 21. нов 2018, 13:27)
ana [нерегистровани]

bananana

Reofrme počinju da daju rezultate,penzionerima će ovo povećanje mnogo značiti!

(среда, 21. нов 2018, 13:27)
ana [нерегистровани]

grfyyt

Super.Svaki dinar je bitan

(среда, 21. нов 2018, 12:58)
anonymous [нерегистровани]

Verovanje

Ne verujem u to,pogotovu za prve dve pomenute kategorije. Za trecu ce biti para.

(среда, 21. нов 2018, 12:31)
anonymous [нерегистровани]

Novac

To je vest koja mi greje srce i nadam seda će sve više da rastu.

(среда, 21. нов 2018, 09:26)
ina [нерегистровани]

komentar

To je sve produkt napornog postenog i domacinskog poslovanja drzave.