Мала и средња предузећа лакше и повољније до кредита

Европски инвестициони фонд и пет банака из Србије потписали су у Влади уговор о финансирању кредитних линија за мала и средња предузећа, у износу од 20 милиона евра, које фонд даје бесповратно. Државни секретар у Министарству привреде Милун Тривунац наглашава да омогућавање повољних кредита за мала и средња предузећа треба да подстакне развој тог сектора.

Милун Тривунац је захвалио Европској унији што је прихватила иницијативу Министарства привреде и обезбедила 20 милиона евра из ИПА фондова за овај значајан пројекат.

"Циљ нам је био да обезбедимо најбољи могући приступ повољним зајмовима за мала и средња предузећа како бисмо подстакли раст и развој сектора МСП. Драго нам је да су се за то заинтересовале банке, да смо на истом курсу и, захваљујући заједничком деловању, обим зајмова је знатно премашио првобитна очекивања", рекао је Тривунац.

Према његовим речима, процењује се да ће око 180 милиона евра у повољним зајмовима бити на располагању за најмање 1.250 малих и средњих предузећа. 

Потписивању уговора присуствовали су председница Владе Србије Ана Брнабић и шеф делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици.

"Ово је прво покретање оваквог споразума преко ИПА фондова. Ту је такође и могућност да Србија почне да добија средства из неких других фондова ЕУ, као што су фондови за иновације, ЕРАЗМУС и други", рекао је Фабрици.

"Ми као влада посебно радимо на подстицању предузетништва, посебно предузетништва младих и то радимо на два начина, један велики важан системски начин је кроз реформу образовања и увођење предузетништва у образовање, други је увођење олакшица за мала и средња предузећа", каже премијерка Брнабић.

број коментара 1 пошаљи коментар
(петак, 23. нов 2018, 08:04)
anonymous [нерегистровани]

Nasa zabluda ponovo na delu

"Mala i srednja preduzeca" su zabluda koja se i dalje forsira. Steta. To je nekad mozda vazilo,ali od tada se mnogo sta promenilo. Kod nas ta ideja nije donela nesto dobro,jer da nije tako mi bi mnogo bolje ziveli. To je vazilo nekim drugim zemljama,ali kod nas nece pa nece da se primi.