Љајић и Шаровић o таксама које је увела Приштина

Заменик председавајућег Савета министара и министар спољне трговине и економских односа Босне и Херцеговине Мирко Шаровић и потпредседник Владе Републике Србије и министар трговине Расим Љајић разговарали су о заједничким корацима које ће предузети поводом одлуке Приштине о увођењу текси.

Мирко Шаровић и Расим Љајић су се том приликом сагласили да представници БиХ и Србије не учествују на састанцима радних тела Цефте, који ће ове недеље бити одржани у Приштини, као ни на министарском састанку у оквиру "Цефта недеље", који ће такође бити одржан у Приштини 3. децембра, саопштено је из Љајићевог Кабинета.

Поменута одлука о неучествовању у раду Цефте биће на снази све док привремене институције у Приштини не укину спорну таксу на робу из БиХ и Србије.

Двојица министара су такође упутили заједничко писмо високој представници ЕУ за спољне послове и сигурносну политику ЕУ Федерики Могерини, комесару ЕУ за трговину Сесилији Малстром, шефу УНМИК -аЗахиру Танину, министру за економске односе и енергетику Немачке Петеру Алтмајеру и трговинском саветнику у кабинету председника САД Роберту Лајтнигеру, у коме су захтевали да се изврши притисак на Приштину у циљу повлачења спорне одлуке о такси.

У писму је наведено да је одлуком привремених институција у Приштини доведено у питање даље функционисање Цефте, као и прокламовани принципи стварања заједничког економског простора на Западном Балкану.

Шаровић и Љајић су на састанку исказали опредељење да са осталим чланицама Цефте наставе да раде на укидању свих баријера и признавању сертификата као и лабораторијских анализа, са циљем олакшавања трговине и повећања робне размене међу земљама региона.

Уколико се испостави да је тачна информација да ће на Косову и Метохији бити онемогућена продаја роба на чијим декларацијама пише "Косово и Метохија", "Унмик Косово" или "Резолуција 1244", Љајић и Шаровић су оценили да се у том случају ради о даљој радикализацији трговинских односа у региону и да се на тај начин привремене институције у Приштини саме искључују из Цефте, додаје се у саопштењу.

број коментара 0 пошаљи коментар