Михајловић: До краја године без поскупљења путарина

Министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић каже за РТС да до краја године неће бити повећања путарина, као и да је било разговора о увођењу путарине на магистралним путевима за камионе, али да одлука још није донета и да ће почетком наредне године бити одлучено.

Зорана Михајловић је, гостујући у Дневнику РТС-а, навела да није било разговора о повећању путарина, као и да одлуку о путарини доносе Влада, Министарство финансија и ресорно министарство.

"Нисмо још увек добили чак ни званичан предлог. Постоје различите жеље 'Путева Србије' у том смислу, видећемо, апосолутно није била тема до краја ове године да причамо уопште о висини путарине и да повећавамо путарине", каже Михајловићева.

Када је реч о плаћању путарине на магистралним путевима за камионе, министарка истиче да је било доста притужби мештана и грађана који користе регионалне путеве.

"Није Србија само ауто-пут, Србија јесу и регионални путеви и ти тешки камиони који заиста пролазе регионалним путевима, односно избегавају ауто-пут и неће да плаћају путарину на ауто-путу па онда иду на регионалне путеве, наравно на тај начин доста оштећују регионалне путеве", објаснила је Михајловићева.

Додала је да је било доста разговора о томе, али да одлуке још нису донете, јер пре свега желе да виде анализу.

На питање да ли је тачан податак да на тај начин годишње држава губи између 70 и 80 милиона евра, Михајловићева указује да није сигурна да је податак потпуно тачан.

"Нисам сигурна да је податак потпуно тачан имајући у виду да највећи број камиона који користе регионалне путеви уствари представљају домаће превознике", каже Михајловићева.

"Према томе држава, министарство саобраћаја није министарство путева Србије него министарство Владе Републике Србије. Дакле када се доносе такве одлуке онда морамо да видимо шта је то за нашу економију – имамо и превознике домаће, имамо и 'Путеве Србије', имамо наш бруто друштвени производ", наглашава министарка.

"Почетак следеће године ће бити време када ћемо радити управо на реформисању 'Путева Србије', једна од тема јесте и ова тема везано за регионалне путеве, што се путарина тиче, понављам, то још увек није у плану", додала је Михајловићева.

"Мерење километара важно због безбедности саобраћаја"

Указала је да ће на ауто-путу Београд–Ниш бити постављени портали који ће мерити километражу, јер треба да се мере километри, као и да је то важно због безбедности саобраћаја.

"Ми смо мењали Закон о безбедности саобраћаја и ако говоримо о Коридору 10 са једне стране успевамо и завршавамо Коридор 10. Проћи ћемо до краја ове године Коридором 10, завршена ће бити Грделичка клисура, није спорно. Са друге стране, имамо повећање броја аутомобила који пролазе Коридором 10, морамо имати и безбедност. Да би безбедност била на највишем нивоу, ми ћемо заиста учинити све, па и мерење километара", објаснила је министарка.

На питање како ће се мерити километри каже да ће имати начине на наплатним рампама и пре наплатних рампи начине како се то ради и да би то могло да заживи почетком следеће године.

"Порука свим возачима је само се придржавајте прописа, ми морамо да имамо Коридор 10 који је проходан на који данас практично долазе аутомобили из свих других делова – из Румуније, Бугарске, значи фреквентан је Коридор и према томе ми ћемо као држава учинити све да он буде и проходан", напоменула је Михајловићева.

"План је да пустимо 103 километра Коридора 11 до краја године"

Када је реч о деоници Коридора 11 Уб–Лајковац која је ушла у историју српског грађевинарства јер није ни изграђена, а већ се руши, Михајловићева каже да ко је крив за то ће да одреди Тужилаштво за организовани криминал и да су подигнуте пријаве против свих оних које су учествовалу у том процесу.

"Оно што је важно, ми причамо о Коридору 11 и деоници Уб–Лајковац 12,5 километара. Влада Србије је радила на деоници Обреновац–Уб, Лајковац–Љиг, Љиг–Прељина који смо пустили. Наш план је да пустимо 103 километра до краја године", додала је Михајловићева.

"Деоница Уб–Лајковац је чувена деоница из њиве у њиву која је рађена практично у тренутку када су претходни министри се тиме бавили финансирана из буџета, потрошен огроман новац, 100 милиона евра, толико кошта рецимо десетак километара у Грчеличкој клисури. Нажалост, та деоница јесте прављена од блата. Ми поправљамо, поново градимо 2,5 километра и то је оно што је у ставри заиста тужно и надам се и верујем да ћемо успети да стигнемо да све пустимо на време", указала је министарка.

Најавила је и допуне кривичних пријава.

"Инжењери који су гледали тај пут и који раде на том путу и фирме које на том путу и које покушавају да поправе, не сад више да поправе него практично да поново изграде како отварају који метар дубине пута тако иду још један метар, просто тај пут је прављен од блата и глине", објаснила је Михајловићева.

"Сви који су одобравали да се ставља било каква врста лошег материјала, да се ставља глина, блато, да нема камена, морају бити у том ланцу, али ја бих то ставила са стране, постоји Тужилаштво нека се тиме бави. Ми морамо да учинимо све да тај пут учинимо оперативним", истакла је министарка.

Завршава се Грделичка клисура 

Нагласила је да ће се Коридором 10 до југа аутомобилима сигурно проћи до краја године.

"Грделичка клисура се већ завршава. Наравно, нормално је да у одређеним деловима Коридора постоји одређени порблеми, али су превазиђени сви проблеми. Морам да кажем да се тамо, као и на деоници Уб–Лајковац, на Грделичкој клисури се заиста ради дан-ноћ, под рефлекторима и верујем да ми то све стижемо", тврди министарка.

На питање зашто је дошло до урушавања зида, Михајловићева каже да постоје разлози.

"Постоје разлози старих пројеката зашто је до тога дошло. Нису то необичне ствари да се тако нешто дешава на таквим градилиптима, само смо ми једна отворена Влада и министарство и ми смо све показали и рекли ево десио нам се проблем, али ми смо проблем већ сада решили и то је оно што је најважније", наводи Михајловићева.

Ако постоји било која друга врста пропуста опет постоје институције које ће у том смислу донети своје одлуке, закључила је Михајловићева.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво