Од 2022. забрана превентивне употребе антибиотика на фармама

Према извештају Уједињених нација светска популација ће се повећавати сваке године за око 83 милиона људи. Човечанство се суочава са проблемом како прехранити све више људи. На сајму "Еуротир" у немачком граду Хановеру 63 земље представиле су најновије трендове у узгоју животња, међу њима и компаније из Србије. "Патент Ко" из Мишићева већ извози у више од 30 земаља.

Један од основних проблема са којима се суочавају фармери и произвођачи хране за животиње широм света је појава микотоксина у житарицама које изазивају болести код животиња.

"Проблеми изазвани микотоксинима посебно се испољавају код живине и преживара. Решење смо пронашли у адсорбенсу микотоксина 'миназелу плус', који увозимо из Србије и који спречава развој болести. Ветеринари га препоручују и као превентивну меру", каже др Амит Госвани из компаније "Енрајт нутришн" из Индије.

Адриена Мартинез из компаније "Агрипронутришн" са Филипина каже да због временских услова, високе влажности и неквалитетне воде фармери имају великих проблема у одгајању животиња.

"Код живине главни проблем су црвене гриње, док се код свиња појављују специфични проблеми дигестивног тракта. Из Србије увозимо два производа која су, иако направљени на биљној бази, вратили здравље нашим животињама и имамо боље приносе на фармама", додаје Мартинезова.

Све су траженији додаци исхране за животиње и замене за антибиотике – фитобиотици зато што ће од 2022. године у ЕУ бити забрањена превентивна употреба антибиотика на фармама.

"То је највећи изазов с којим се суочавамо. Ми морамо да понудимо решења нашим клијентима када имају специфичне проблеме. Да ли су то проблеми микотоксина које решавамо са нашим производима, да ли су то проблеми антибиотика, односно болести, наши људи морају да реше тај проблем, све више ће бити не антибиотика, већ природних додатака сточној храни", каже Радивоје Перовић, генерални директор компаније "Патент Ко".

Ветеринар Јасна Бошњак-Нојмилер истиче да брига о храни за животиње значи и бригу о храни за људе.

"Почев од употребе избалансираног оброка у исхрани животиња чиме добијамо боље приносе на фармама до анализе на готове хране на садржај микотоксина", рекла је Бошњак Нојмилер.

Представљена су нова дигитална решења за ефикасније управљање фармама, а Дан младих пољопривредника који се одржава сваке године привукао је младе пољопривреднике и студенте из целе Европе. 

"Еуротир", један од највећих сајмова пољопривреде у свету, окупио је 150 хиљада посетилаца и скоро три хиљаде излагача из целог света. Ове године је у знаку иновација које треба да обезбеде здравље животиња.

број коментара 1 пошаљи коментар
(недеља, 18. нов 2018, 13:14)
anonymous [нерегистровани]

Тек од 2020!?

Има двадесет година како се људима ограничава употреба антибиотика, али у профит агроиндустрије се није смело дирати. Сад, кад је већ касно, кад су се појавили сојеви мултирезистентних бактерија, сад су решили - за пет година!?

Још једном питање: колико човечанство коштају високи профити либералног капитализма?