Шири се суботичка зона, стиже и немачки "Бојсен"

Од бескорисне ледине до генератора привредног развоја на северу Србије. Тако би се у једној реченици могао описати историјат Индустријске зоне у Суботици. Познате интернационалне компаније попут "Сименса", "Континентала", "Сваровског", "Калцедоније", "Норма групе" и "Аметека" прошле године оствариле су више од 850 милиона евра промета у Србији. Очекује се и нова инвестиција у зону, вредна 60 милиона евра.

Сваки трећу ветрењачу у Европи покреће "Сименсов" генератор произведен у Суботици. Фабрика у Малом Бајмоку водећа је у свету са више од 20.000 произведених ветрогенератора у последњих 15 година.

Око 1.600 радника у суботичком погону прошле године остварило је 260 милиона евра извоза, што их поставља у првих пет извозника у Србији.

Немачки "Dunkermotoren" такође користи повољне услове пословања у Слободној зони - слободан увоз и извоз без царине и поједностављене административне процедуре.

"Квалитет производа из наше суботичке фабрике је сјајан, радници су веома добро обучени и мотовисани, процес је интерактиван, радимо заједно. Сматрамо нашом обавезом даље улагање у Суботици", каже Бенџамин Хог, директор продаје компаније "Dunkermotoren".

Микромотори из суботичке подружнице америчке компаније "Аметек" покрећу врата у возовима широм света, а уграђени су и у високософистициране аутомобиле попут "Бугатија" "Поршеа" и "Аудија"

"Ми овде производимо спектрометре за "Ербас" и "Боинг", а у "Дункеру" и у пословној јединици "МАЕ" производимо врхунске електромоторе", каже Слободан Анић, директор "Аметека".

Више од хиљаду радника у суботичком погону немачког "Континентала" цевним системима снабдева највеће немачке произвођаче аутомобила.

"Систематски план који смо поставили пре пет година испуњавамо, са динамиком коју пратимо. Тренутно осећамо кризу која се осећа због 'дизелгејта', али мислимо да ће следеће године кроз нове пројекте доћи до опорављања целог тржишта", каже Живко Топаловић, директор "Contitech Fluid Serbia".

Са шест хиљада радника, индустријска зона у Малом Бајмоку значајно доприноси буџету града. Ускоро стиже и нови инвеститор.

"Ради се о немачкој компанији 'Бојсен' која се бави производњом ауспуха и с којом смо потписали меморандум о разумевању. Очекујемо да у наредним месецима конкретизујемо наше договоре", каже Богдан Лабан, градоначелник Суботице.

Компаније у суботичкој зони решене су да проширују пословање у Србији.

"Ми планирамо још три пословне јединице у току следеће године и наравно повећање обима производње", каже Слободан Анић, директор "Аметека". 

"Остајемо и даље у Србији уз могућност да се ширимо", каже Живко Топаловић, директор "Contitech Fluid Serbia".

Привредници из суботичке зоне кажу да се у њиховим погонима, осим производње робе, креирају и технолошке иновације за цео свет. А у сарадњи са локалним школама обезбеђују и кадрове који ће процесе дигитализације и роботизације осмислити и спровести у дело. 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво