Балкан перспективан за банкаре

Србија и Мађарска, захваљујући добрим политичким односима и храбрим потезима председника Србије, допринели су да две земље немају само добре економске показатеље већ и неограничен простор за инвестиције у региону, каже за РТС Шандор Чањи, председник ОТП мађарске банкарске групације. Та банка недавно је купила Војвођанску банку и верује да ће се број банака у Србији смањивати, али и да је тржиште региона једно од најпросперитнијих на свету.

Када су решили проблем ненаплативих кредита, посебно у швајцарским францима, мађарске банке могле су да крену у нови инвестициони циклус. Тамаш Новински, предузетник из Будимпеште, због страха од курсних разлика користио је само минус на картицама.

"Држава је донела закон да се кредити могу подизати у форинтама до 20 година и уз фиксну камату. Сада размишљам и о куповини стана под тим условима, јер је ризик курсних разлика нестао", напомиње Тамаш Новински.

Стабилност коју је постигла мађарска односи се и на регион. Директор ОТП групације Шандор Чањи, који је непрекидно на челу банке 27 година – што је незванично рекорд у свету – каже да је у свим земљама региона где послује и та банка остварен позитиван економски раст и да ту синергију не треба прокоцкати.

"Добро је имати пријатељске комшијске односе. Мађарска и Србија су одличан пример, али ту је и Хрватска. Када би се наше земље још боље економски повезале, јер ми појединачно нисмо велики, били бисмо тржишно веома значајан међународни играч, посебно у производњи хране", сматра Шандор Чањи.

Када је реч о расту извоза инвестиција, трендови у ове три земље су позитивни. Србија бележи већи раст инвестиција више 12 одсто, Европска унија три, Мађарска 14, а Хрватска 3,6 одсто.

Србија и Мађарска имају и натпросечан раст бруто домаћег производа – око 4,5, Хрватска 2,7, а просек Уније је око два одсто.

Стручњаци ОТП групације кажу да су ова и идућа година јако повољне што се тиче макроекономског окружења. Међутим, већ крајем идуће године основна камата за кредите у еврима биће већа до 1,5 процената.

То се неће одразити за клијенте који су задужени у форинтама, јер овде у Мађарској је 80 одсто кредита, али би могло да погоди земље у региону пре свега, то су Хрватска, Србија или Босна и Херцеговина.

"Битно је да наши клијенти то разумеју, да никада то не иде у једном смеру и ми морамо да будемо спремни за таква дешавања. У сваком случају, мислимо да ће следећа година бити добра као што је и ова година и очекујем да ћемо у свим банкма имати двоцифрен раст", наводи Предраг Михајловић, председник Извршног обора Војвођанске банке.

Дигитални сервиси за привреду и становништво, зелена економија и убрзање трансакција, јесу поље где ће се банке такмичити у будућности. Када је реч о још некој од аквизиција домаћих банака, људи из ОТП-а су остали загонетни.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво