Угрожени усеви због недостатка влаге у Средњем Банату

На почетку септембра у средњем Банату је било 30 литара кише по квадратном метру, након тога у наредна два месеца само шест литара. Недостатак влаге у земљишту је већ алармантан, јер посејане озиме културе не могу да никну.

Залиха влаге већ нема на дубини од 40 центиметара. Суву сабијену земљу је тешко и орати. Трактор поскакује, а иза плуга се одваљују велики комади земље.

Срђан Петровић из села Торак каже да тешко орање није једини проблем. Посејао је десет јутара пшеницом у оптималном року, која нема влаге за развој, па се прибојава да неће избокорити и да ће је мраз додатно уништити.

"Ми смо се придржавали упутства стручњака, где су рекли да не бацимо више семена него што треба. Требало је вероватно више да се баци него што је прописано законом. А, овај сада све зависи од кише", каже Срђан Петровић.

Тек понегде се пшеница зелени и то на њивама које су ближе рекама и каналима или где је било локалних пљускова.

На просторима између Житишта и села Торак пало је нешто више кише по квадратном метру па је пшеница тренутно у фази два до три листа. Ипак, примети се на земљи да има доста зрна која нису исклијала.

На појединим парцелама само по траговима сејачице може се закључити где је пшеница. Зрно чека влагу да би пустило клицу.

"Ми смо то семе узимали и испитивали код нас у лабораторији и мало је ту клијавог семена. Значи, клица је кренула и осушила се. Има доста таквих парцела, а има доста парцела у којима пшеница стоји у сувом и чека тренутак да поникне", каже Предраг Марјански из Пољопривредне стручне службе Зрењанин.

За ницање усева потребно је 10 до 15 литара влаге. Пшеница још има наде да се опорави, али ће принос сигурно бити умањен, док ће уљана репица по процени стручњака бар на половини парцела бити пресејана на пролеће.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво