Социјално-економски савет позитивно о буџету за 2019.

Социјално-економски савет позитивно је оценио Нацрт буџета за 2019. годину, као и нацрте више законских предлога, међу којима је и Нацрт измена и допуна Закона о социјалној заштити.

На конференцији за новинаре после седнице Социјално-економског савета, председник Уније послодаваца Србије Милош Ненезић рекао је да је СЕС подржао захтев Приштини да укине одлуку о повећању царина на робу из Србије.

Mинистар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић рекао је да је из буџета Министарства одвојено додатних 30 милиона динара за унапређење рада СЕС-а. 

Ђорђевић је рекао и да је Министарство прихватило иницијативу социјално-економских партнера за израду закона о осигурању у случају повреда на раду ради наканде штете, као и иницијативу о измени и допуни Правилика о професионалним болестима, а у обе радне групе ће бити укључени социјално-економски партнери.

Зоран Савић из Савеза самосталних синдиката Србије рекао је да је седница СЕС-а била дуга и напорна, те да се дошло до конструктивних решења, док је потпредседник УГС "Независност" Драган Милановић рекао да је остављен простор да се изврше додатне корекције Нацрта законa о буџету током даљег рада. 

Генерална примедба УГС "Независност" је неуједначно повећање плата у јавном сектору, које се креће од седам до 12 одсто, рекао је Милановић, а Ђорђевић је тај распон потврдио, те поновио да се увођење платних разреда одлаже за годину дана.

број коментара 0 пошаљи коментар