НБС повећала пројекцију раста БДП-а на 4,2 одсто

Вицегувернер Жељко Јовић рекао је да је Народна банка Србије повећала пројекцију раста бруто домаћег производа Србије са ранијих 4,0 одсто на 4,2 процента.

Србија је забележила у додасадашњем току године најбржи раст у последњих 10 година, при чему је у последња три квартала он износио 4,5 процената, рекао је Жељко Јовић на конференцији за новинаре у НБС, на којој је представљен новембарски Извештај о инфлацији.

Јовић је подсетио да су и све водеће међународне финансијске институције, укључујући Међународни монетарни фонд, као и Европска комисија, подигли прогнозе привредног раста Србије.

Према његовим речима, очекује се да ће оваква динамика раста бити задржана у средњорочном периоду.

Јовић је указао да су добри резултати постигнути иако међународно окружење и даље карактерише висок степен неизвесности, укључујући волатилности на робном тржишту због високих цена нафте и других примарних производа, као и на финансијском тржишту услед различите динамике нормализације монетарних политика Федералних резерви и Европске централне банке.

Такође је нагласио да се међугодишња инфлација креће у границама циља, и да је у октобру износила 2,2 одсто, док се базна инфлација протеклих месеци кретала око 1,0 одсто медугодишње, на шта су утицали ниски инфлаторни притисци.

Према последњој средњорочној пројекцији НБС-а, инфлација ће се до краја периода пројекције, односно у наредне две године, кретати унутар граница циља од 3,0 одсто плус/минус 1,5 процената, рекао је Јовић. 

На њено кретање ће у средњем року, додао је, утицати раст агрегатне тражње. 

"У наредном периоду постепено ће слабити дезинфлаторни притисци по основу апрецијације динара у претходном периоду. У кратком року, у супротном смеру деловаће ниски трошкови у производњи хране. Кретање инфлације у границама циља, и за годину и за две године унапред, очекују и финансијски сектор и привреда", поручио је Јовић.

Вицегувренер НБС саопштио је да је учешће проблематичних кредита (НПЛ) у укупним кредитима пало на 6,4 одсто у септембру, што је најнижи ниво од 2008. године, откад се прати тај показатељ квалитета активе банака.

"Стратегија за решавање питања проблематичних кредита наставља да даје одличне резултате. За нешто више од три године од усвајања ове Стратегије, износ проблематичних кредита је смањен за преко 67 одсто", рекао је Јовић. 

Истакао је да је захваљујући томе, као и високој адекватности капитала банака и већој доступности средстава финансирања за мала и средња предузећа, Србија знатно напредовала на међународној листи конкурентности Светског економског форума за 2018. годину у оквиру показатеља који се односе на финансијски систем.

Према његовим речима, у септембру је међугодишњи раст укупних домаћих кредита убрзао на 7,7 процената. 

"Овакав раст кредита остварен је уз наставак активности на решавању питања проблематицних кредита, које су резултирале њиховим знатним отписима и продајом лицима ван банкарског сектора. Тиме је додатно допринето повећању инвестиција и убрзању привредног раста", рекао је Јовић.

број коментара 8 пошаљи коментар
(субота, 17. нов 2018, 08:35)
Milica [нерегистровани]

BDP

Bruto domaći proizvod ima veliki potencijal rasta.

(петак, 16. нов 2018, 19:44)
Pele [нерегистровани]

Ekonomski prosperitet

Ovo je baš jedna lepa vest za ekonomski prosperitet naše države.

(петак, 16. нов 2018, 17:04)
Sasa [нерегистровани]

P

Prognoze su svakako pozitivne. Srbija je na odlicnom putu.

(петак, 16. нов 2018, 16:44)
anonymous [нерегистровани]

Novac

Raduje ova vest kao i prognoze koje daje NBS za rast BDP-a od 4,2%.

(петак, 16. нов 2018, 16:16)
Daliborka [нерегистровани]

NBS

Raduju ovakvi rezultati i prognoze.

(петак, 16. нов 2018, 12:59)
Bole [нерегистровани]

Dobre prognoze

Prognoze su svakako pozitivne. Srbija je na dobrom putu.

(петак, 16. нов 2018, 12:29)
Nata [нерегистровани]

Srbija

Znaci da je Srbija na dobrom putu.

(петак, 16. нов 2018, 12:29)
ana [нерегистровани]

xxx

Rast BDP i smanjenje javnog duga su jasni pokazatelji uspeha koji je postigla ova vlast.