Преполовљен пласман робе на КиМ, сабирају се последице

Србија и Босна и Херцеговина неће учествовати на састанцима Цефте у Приштини 20. и 21. новембра, али ни на министарском састанку у оквиру недеље те организације. То је реакција на меру Приштине о опорезивању робе из централне Србије и БиХ, од десет одсто. Потпредседник Владе и министар трговине Расим Љајић тој одлуци додаје и оцену да је ово највећа криза од почетка примене Цефта споразума.

За осам дана, колико је на снази приштинска такса, пласман робе из централне Србије и БиХ је преполовљен. Повећања цена још нема, јер има залиха робе. Сабирају се последице. 

"То повећање цена од десет одсто на тзв. порез од десет одсто у укупној маси неће бити десет одсто јер се онда повећава ПДВ, трошкови транспорта, трошкови фитосанитарних прегледа, повећавају се и други трошкови. Тих десет одсто на тржишту може да доведе до значајног повећања цена", напомиње Ненад Рикало, косовски министар пољопривреде у оставци.

На све ово Влада Србије не може да одговори контрамерама. Може бојкотом за сада састанака у Цефти.

"То је очекивана реакција, ако се неко не придржава онога што је потписао и на шта се обавезао, онда имате политичку реакцију. С друге стране, морају неке ствари да се врате тамо где су биле, на оно што сте преузели као обавезу, јер у супротном нити сте поуздани нити можете да поручите својим бизнисменима и својој привреди да могу да рачунају на стабилно пословање", указује председник ПКС Марко Чадеж.

Иако многи тврде да је приштинска одлука политичка, реалне су економске последице – највише ће трпети мештани Космета.

"Ово јесте трговински рат, то није спорно. Ово је коришћење капацитета, који је ограничен, али ипак постоји да се кроз трговину утиче, да се издејствују неке политичке одлуке. Једини излаз из ове ситуације је да се таксе врате тамо где су биле, да се сви вратимо у оквире Цефта споразума", истиче Горан Свилановић, генерални секретар Савета за регионалну сарадњу.

То очекује и Америка.

"Став САД је јасан: увозне таксе представљају кршење споразума Цефте и угрожавају дугорочну стабилност и просперитет региона. Не треба скретати пажњу са дијалога", поручује амбасадор САД у Србији Кајл Скот.

Осим скретања са преговора, мера Приштине тумачи се као још једна борба Тачија и Харадинаја. Први је наводно против таксе, други је за. Помињу се и интересни лобији чија је жеља да елиминишу конкуренцију.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво