Преполовљен пласман робе на КиМ, сабирају се последице

Србија и Босна и Херцеговина неће учествовати на састанцима Цефте у Приштини 20. и 21. новембра, али ни на министарском састанку у оквиру недеље те организације. То је реакција на меру Приштине о опорезивању робе из централне Србије и БиХ, од десет одсто. Потпредседник Владе и министар трговине Расим Љајић тој одлуци додаје и оцену да је ово највећа криза од почетка примене Цефта споразума.

За осам дана, колико је на снази приштинска такса, пласман робе из централне Србије и БиХ је преполовљен. Повећања цена још нема, јер има залиха робе. Сабирају се последице. 

"То повећање цена од десет одсто на тзв. порез од десет одсто у укупној маси неће бити десет одсто јер се онда повећава ПДВ, трошкови транспорта, трошкови фитосанитарних прегледа, повећавају се и други трошкови. Тих десет одсто на тржишту може да доведе до значајног повећања цена", напомиње Ненад Рикало, косовски министар пољопривреде у оставци.

На све ово Влада Србије не може да одговори контрамерама. Може бојкотом за сада састанака у Цефти.

"То је очекивана реакција, ако се неко не придржава онога што је потписао и на шта се обавезао, онда имате политичку реакцију. С друге стране, морају неке ствари да се врате тамо где су биле, на оно што сте преузели као обавезу, јер у супротном нити сте поуздани нити можете да поручите својим бизнисменима и својој привреди да могу да рачунају на стабилно пословање", указује председник ПКС Марко Чадеж.

Иако многи тврде да је приштинска одлука политичка, реалне су економске последице – највише ће трпети мештани Космета.

"Ово јесте трговински рат, то није спорно. Ово је коришћење капацитета, који је ограничен, али ипак постоји да се кроз трговину утиче, да се издејствују неке политичке одлуке. Једини излаз из ове ситуације је да се таксе врате тамо где су биле, да се сви вратимо у оквире Цефта споразума", истиче Горан Свилановић, генерални секретар Савета за регионалну сарадњу.

То очекује и Америка.

"Став САД је јасан: увозне таксе представљају кршење споразума Цефте и угрожавају дугорочну стабилност и просперитет региона. Не треба скретати пажњу са дијалога", поручује амбасадор САД у Србији Кајл Скот.

Осим скретања са преговора, мера Приштине тумачи се као још једна борба Тачија и Харадинаја. Први је наводно против таксе, други је за. Помињу се и интересни лобији чија је жеља да елиминишу конкуренцију.

број коментара 9 пошаљи коментар
(петак, 16. нов 2018, 12:41)
глас разума [нерегистровани]

Кршење споразума...

... колико ја знам свако ко крши неки споразум сноси неку последицу. ЦЕФТА би требала тзв. Косово одмах наглавачке да избаци из ЦЕФТА споразума и мирна Бачка! Зашто то Србија већ није затражила?

(петак, 16. нов 2018, 12:01)
anonymous [нерегистровани]

Pamet u glavu Srbi

Sve su to združeni pritisci na nas u ovom trenutku.Treba potpuno smireno izdržati.Bitno je sada ostvariti uspeh u borbi za Interpol, pa preći na borbu za vojsku Kosmeta.Pritisci su pritisci i lepo je živeti sa njima, to znači da smo vredni postojanja.Živela Srbija.

(петак, 16. нов 2018, 11:50)
anonymous [нерегистровани]

Srpska roba

Na KiM se najvise prodaje srpska i donekle makedonska i rob iz BiH.Od prehrambenih proizvoda do svega sto se dole nalazi.Sa ovim potezom Taci I Haradinaj pokazuju bes zbog svojih neuspeha a ujedno cine nasu robu skupom da bi se prodavali neki njihovi proizvodi koje niko nece da kupi jer su jako loseg kvaliteta.

(петак, 16. нов 2018, 10:24)
anonymous [нерегистровани]

Vize

Uvesti vize za prolaz kroz Srbiju, vanredan tehnički pregled vozila sa njihovim građanima, obustaviti struju, ispraznite jezero gazivode i vodu preusmeriti, ili jednostavno ući sa specijalnom jedinicama na teritoriju na kojoj žive Srbi, i vojsku poslati, pre toga obavestiti Trampa i Putina reći mi ulazimo uzimamo naš deo, i završimo priču.

(петак, 16. нов 2018, 09:45)
anonymous [нерегистровани]

Ovo je i politicki i nestrucna odluka

Politicki je i da ne bi dosli reprezentanti iz Srbije a nestrtucan je jer oni ne znaju sta je sporazum i dogovor, vec iz besa cine sta im volja.To su pre svega njihove polunaucene ekonomistkinje sa -usima do neba-.

(петак, 16. нов 2018, 09:06)
anonymous [нерегистровани]

Vece putarine...

100 % vece putarine za njihove u Srbiji. Pa da vidis kako ce biti bolje, ondah i ne treba roba tamo da guramo, kompenzovace se i zaradice se.

(петак, 16. нов 2018, 08:25)
anonymous [нерегистровани]

SSS

Ne možemo odgovoriti kontramerama jer sa Kosvoa gotova da ništa ne uvozimo tako da bi njima šteta bila mizerna. Dok sa druge strane mi masu stvari tamo izvozimo. Jasno je da hoće da istisnu srpsku robu.

(петак, 16. нов 2018, 05:56)
anonymous [нерегистровани]

Reciprocitet

''Na sve ovo Vlada Srbije ne može da odgovori kontramerama'' : a zašto ne može ? Gde su argumenti za takav stav ? Politika reciprociteta je bolja nego politika popuštanja.

(петак, 16. нов 2018, 02:50)
anonymous [нерегистровани]

A struja?

A da mi lepo kosovu prekinemo poklanjanje elektricne energije dok se ne opamete?