Вучковић: Нема простора за ново повећање пензија у 2019.

Фискални савет сматра да нема простора за ново повећање пензија у 2019. пошто је тај простор искоришћен додатним повећањем пензија у октобру, изјавио је члан Фискалног савета Владимир Вучковић.

"Пензије за следећу годину јесу повећане, али већ у овој години, тако да нема простора за ново повећање у 2019. години", рекао је Владимир Вучковић на 17. Међународној конференцијиа Београдске берзе "Upgrade 1n Belgrade".

Вучковић сматра да то повећање пензија, које је уследило након укидања закона о привременом смањењу пензија, није учињено на најбољи начин.

"Уместо да се свим пензионерима дâ повећање од отприлике по 2,5 одсто, Влада се одлучила да се дâ пет одсто само једној групи пензионера, с пензијама до 34.000 динара", рекао је Вучковић и додао да се тако ушло "у дискреционо одлучивање ко треба да буде награђен већом пензијом, а ко не".

Он је додао да је, међутим, добро што се приликом издвајања за пензије и плате не прелази ниво од 11 одсто БДП-а.

Када је реч о најављеном повећању плата у јавном сектору, он каже да ће различити сектори добити различита повећања, од седам до 12 одсто.

Вучковић сматра и да структура повећања није добра исто као и код пензија, али и да је пропуштена још једна прилика да се уведу платни разреди.

"Добро је што у здравство иде највеће повећање, ипак, поставља се питање зашто је администрација на зачељу, а безбедност у врху", пита Вучковић.

Рекао је да су анализе Фискалног савета показале да је тачно да здравство највише заостаје, али и да нема разлога да администрација буде на дну с повећањем од седам одсто, док полиција већ има веће плате у односу на друге секторе и не треба да има повећање од девет одсто.

"И даље важи забрана запошљавања, тако да све мање и мање људи ради за државу", навео је Вучковић.

Када је реч о подстицајима, рекао је да Фискални савет подржава мере које имају линеарни карактер, јер уједначавање услова даје добре резултате.

С друге стране, обично подстицање једног дела привреде даје краткорочне резултате или резулате мање од очекиваних.

"Мој лични став је: више ми се чини да је намера Владе да један део фискалног простора одвоји за мере које звуче добро, али да никоме није јасно какви ће ти ефекти бити", додао је Вучковић.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво