Брнабић: Србији треба шест тренинг центара попут "Сименсовог"

Председница Владе Србије Ана Брнабић посетила је "Сименсов" тренинг центар у Берлину, где је истакла да се управо у партнерству са том компанијом, такав центар, за обуку младих и преквалификацију кадрова, гради у Крагујевцу и да би требало да буде завршен за неколико месеци.

Ана Брнабић је истакла да у Србији постоји потреба за шест таквих тренинг центара, са којима би наша земља могла да постане регионални центар за обуку и преквалификације.

Премијерка је, у друштву шефа за међународне односе "Сименсовог" образовног програма Јирнега Сибела, обишла просторије за механичку, као и оне за електронску обуку, која обухвата и развој апликација за четврту индустрију.

"Сличан тренинг центар, и то са 'Сименсом', за обуку великог броја људи који ће радити тамо, већ се гради у Крагујевцу", подвукла је Брнабићева.

Према њеним речима, анализа владе, ПКС и Немачке привредне коморе, само за немачке компаније које послују у Србији, показала је да постоји потреба за шест таквих тренинг центара у земљи.

"То је велика инвестиција за државу и зато покушавамо да то буде јавно-приватно партнерство са заинтересованим компанијама. Моја жеља је била да дођемо данас овде, да видимо како раде у 'Сименсу' и разговарамо о свему што стоји иза једног оваквог тренинг центра и како ми можемо да га правимо у Србији", рекла је Брнабићева.

Указала је да ће у Србији постојати све већа потреба за одређеним кадровима, самим тим и за сличним тренинг центрима и да ће наша земља моћи да буде и регионални центар за обуку и преквалификације овог типа.

Расте интересовање за дуално образовање 

Министар просвете Младен Шарчевић, који је са премијерком посетио "Сименс", истакао је да у Србији расте интересовање и компанија и ученика за дуално образовање и додао да су сада активна 32 дуална профила, а да се припрема још 11 и то не само за машинске индустрије и ИТ сектор, већ и за потребе грађевинарства, угоститељства, туризма.

"Почели смо са 400 ђака, а дошли на 4.500 за само годину дана", подвукао је Шарчевић.

Према његовим речима, на неке дуалне профиле се јави и по десеторо деце на једно место, што није случај чак ни за медицинске школе, па је тако, каже, за авијацију било 10 заинтересованих на једно место, док се за завариваче, иако се сматра непопуларним занатом, на 600 места јавило 960 ђака.

Истакао је и да Законом о дуалном образовању није пресликан немачки, швајцарски или аустријски модел, јер је код нас другачија структура привредних субјеката.

Иначе, "Сименс" широм света обучава више од 12.000 људи, од којих највећи број у самој Немачкој, а захваљујући успеху тог немачког модела, компанија нуди обуку, која комбинује теорију и праксу, младима и ван те земље.

Програми нуде обуку, пре свега, у техничким областима – мехатронике, ИТ, електронике, техничког дизајна производа, како би се млади припремили за изазове дигитализације.

Посетом "Сименсу", Брнабићева је завршила тродневну посету Немачкој, током које је учествовала на панелу "Србија у ЕУ" Фондације Конрад Аденауер, разговарала са представницима привредне коморе на привредном форуму у организацији Зидојче цајтунга и присуствовала свечаној вечери, на којој се обратила и немачка канцеларка Ангела Меркел.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво