Раст девизних резерви

Девизне резерве Народне банке Србије су на крају октобра износиле 11,55 милијарди евра, што је за 377,9 милиона више него на крају септембра, саопштила је Народна банка Србије.

Девизним резервама на том нивоу обезбеђује се покривеност око шест месеци увоза робе и услуга, додаје се у саопштењу.

Како се наводи, нето девизне резерве на крају октобра износиле су 9,62 милијарде евра, што је за 304 милиона евра више него на крају септембра, и представља њихов нови највиши ниво крајем једног месеца од 2000. године.

У саопштењу се додаје да су нето приливи у највећој мери, 156,8 милиона евра, остварени по основу управљања девизним резервама и нето позитивних тржишних ефеката.

Позитиван ефекат од 121,9 милиона евра остварен је и по основу донација, уобичајених активности банака по основу девизне обавезне резерве и нето прилива по другим основима, а делимично и по основу обезбеђења преосталог дела девизних средстава у склопу припреме за отплату еврообвезнице Србија 2018, која доспева почетком децембра и за коју је држава током године обезбедила највећи део средстава.

Обим реализоване трговине девизама на међубанкарском девизном тржишту у септембру је износио 590,5 милиона евра и био је за 101,7 милиона већи него у претходном месецу.

У првих 10 месеци ове године у међубанкарској трговини реализовано је укупно 5,73 милијарди евра.

У октобру је, као и од почетка године, забележена номинална апрецијација динара у односу на евро од 0,1 одсто.

НБС је у октобру интервенисала и продајом 30 милиона евра на међубанкарском девизином тржишту, како би ублажила прекомерне краткорочне осцилације курса динара према евру.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи