Добро стање у буџету омогућило веће пензије

Први део увећане октобарске пензије, добило је и око милион и 400 хиљада пензионера који примања добијају из два дела. Већина њих има пет одсто повишице, док је осталима због укидања привременог умањења пензија, чек знатно дебљи.

Са октобарским чеком, сваки пензионер добио је више него на претходном. Просечна пензија сада је 26.320 динара, и за 5,4 одсто већа него прошлог месеца.

Најнижа пензија је 15 хиљада динара, док је највиша достигла 132 хиљаде.

У протекле четири године, процентуално највише су порасле најниже пензије, које нису ни умањиване, а сада су имале и четврту повишицу. Ипак, у односу на 2014. пре умањења, све пензије су веће од осам до 13,3 одсто.

Тако је, на пример, пензија која је прошог месеца била 34 хиљаде динара, већа за 1.700, а пензија од 55 хиљада за нешто више од девет хиљада динара. Онима који су прошлог месеца прилмили 71 хиљаду динара сада следује 14 хиљада динара више. Стање у буџету омогућило је веће пензије, а од тога ће зависити и даљи раст пензионерских примања.

"Пензионери су претрпели доста, знали су да верују у ову Владу. Ми желимо њима на неки начин да помогнемо да пензије порасту, јер материјални положај свих грађана а и наших пензионера је нешто што је нама један од приоритетних задатака", рекао је министар за рад, бoрачка и социјална питања Зоран Ђорђевић.

За исплату пензија од овог месеца потребно је 46 милијарди динара, 3,3 милијарде више него до сада. Добра вест из ПИО фонда је да је у овој години у односу на прошлу, наплата доприноса већа за девет одсто.

број коментара 5 Пошаљи коментар
(недеља, 11. нов 2018, 19:53) - anonymous [нерегистровани]

Možda sam mator, glup i ćorav

Pa ne mogu da vidim i razumem to pompezno najavljeno "povećanje". Nesporno je da sam na prošlom čeku imao tri cifre - iznos penzije bez umanjenja, umanjenje i iznos koji mi je uplaćen na tekući račun.
Na ovom novom čeku sa pompezno najavljenim "povećanjem penzije" i "nikad većom penzijom" prva cifra je potpuno ista kao na prethodnom, jedino što nema umanjenja. Znači isplaćena mi je penzija bez umanjenja. O kom "povećanju" je reč?
Gospodo odgovorni ako nas penzionere smatrate ljudima nižeg reda, to ne znači da nam je i inteligencija na nižem nivou.

(недеља, 11. нов 2018, 11:53) - milan lala [нерегистровани]

Nepravedna raspodela

Podela je nepravedna, bogatima daj da budu jos bogatiji a siromasnima, da budu jos siromasniji , da razlika izmedju bogati i siromasni bude sto veca. Nije vazno sto nema mnogo bogati penzionera ali sam cin takve raspodele je nepravedan i bode oci svakom. Sramota. kakav je to odnos prema siromasnim penzionerima koji su apsolutna vecina ? Trebalo je da se odredi povisica suma novca koju drzava moze izdrzati da plati, ista suma novca kako za bogatog tako i siromasnog penzionera svima ista poviisica na primer 4500 dinara svima . To bi bio jedan moralno i humano odbranjiv cin. I da se tako izracunato povecanje penzija motivise , teskim zivotnim uslovima kroz koje su siromasni penzioneri prosli i polaze te da ce se ovakva raspodela odvijati i u narednom periodu sve dok najnize penzije ne dostignu minimalni nivo koji garantuje minimalni kvalitet zivota . Tek tada vrsice se podela procentualno pa mogu bogati penzioneri da dobiju vise. Ne mogu siromasni penzioneri da budu kaznjavani zato sto su siromasni . Gde je bila partija penzionera kad se pravio racun ?

(недеља, 11. нов 2018, 10:33) - anonymous [нерегистровани]

Gde je logika

Ko ima 34 dobio je 1700 din vise a ko imao 70 on je dobio 14 hiljada. Dobar proracun znaci ko nema da nema i dalje a ko ima da ima jos vise

(недеља, 11. нов 2018, 08:57) - mima [нерегистровани]

mimi@gmail.com

Izvukli smo se iz krize, sad se može razmišljati i o povećenju penzija i plata.

(субота, 10. нов 2018, 21:00) - Daliborka [нерегистровани]

Priznanje

Dobro odradjen posao, na zadovoljstvo drzave i gradjana Srbije.