Фич: Изгледи за побољшани кредитни рејтинг Србије

Агенција "Фич рејтингс" задржала је стабилне изгледе за побољшање кредитног рејтинга за дугорочно задуживање у домаћој и страној валути на нивоу ББ, а потврђени су и стабилни изгледи за његово даље побошљање, саопштила је Народна банка Србије (НБС).

Како се наводи у саопштењу НБС, одлука агенције о потврђивању стабилних изгледа за повећање кредитног рејтинга Србије донета је на основу оцене да ће економска политика и у наредном периоду доприносити даљем јачању макроекономских показатеља, унапређењу пословног амбијента и смањењу јавног дуга.

"Фич рејтингс" констатује да је инфлација ниска и стабилна, при чему се очекује њено кретање у границама циља и у наредном периоду и приближавање нивоу од три одсто у 2019. години. Поред очувања стабилности цена, ова агенција истиче и све боље показатеље банкарског сектора, повећање квалитета активе банака, повећану адекватност капитала и постигнуте резултате на смањењу проблематичних кредита, који су на најнижем нивоу од када се тај показател? прати. 

Агнеција наводи да је међугодишњи раст бруто домаћег производа Србије у првој половини године био снажнији од очекиваног и да је износио 4,9 одсто, вођен инвестицијама и растом потрошње. Оваква кретања определила су "Фич рејтингс" да повећа пројекцију привредног раста за ову годину са 3,5 на 4,3 одсто.

Процењује се да ће и ове године, и уз висок раст државних инвестиција, бити остварен суфицит у буџету, а истиче се и план Владе Србије да приоритети у буџету за наредну годину буду капиталне инвестиције, смањење пореског оптерећења на рад и мере за подизање животног стандарда. 

Када је реч о јавном дугу, "Фич рејтингс" оцењује да ће се смањење његовог учешћа у бруто домаћем производу наставити и ове године. 

Агенција очекује смањење спољне неравнотеже у наредној години, при чему истиче да ће нето прилив по основу страних директних инвестиција и даље у потпуности покривати текући дефицит.

Узимајући у обзир постигнуте резултате и очекивања за наредни период, агенција оцењује да постоје стабилни изгледи за даље повећање кредитног рејтинга Србије, каже се у саопштењу НБС.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво