ЕК повећала прогнозу раста БДП-а Србије за ову и идућу годину

Европска комисија је повећала пројекцију раста бруто домаћег производа (БДП) Србије за ову годину на 4,1 одсто у јесењем извештају "Европске економске прогнозе", са претходна 3,3 процента, колико је предвиђала у пролећном, мајском извештају.

ЕК је, такође, повећала процену привредног раста Србије за 2019. годину са ранијих 3,3 одсто на 3,8 процената, а толики раст очекује и 2020. године.

Према процени ЕК, јавни дуг Србије ће у овој години износити 56,4 посто БДП-а, идуће године ће пасти на 54,1 проценат, а 2020. на 52,1 одсто.

У публикацији објављеној на званичној интернет страници Европске комисије наводи се да је економски раст Србије убрзао на скоро 5,0 одсто у првом полугодишту 2018. на годишњем нивоу, да перспективе делују снажно и да би раст требало да остане динамичан упркос пројектованом благом успоравању идуће године.

"Очекује се да ће инвестиције бити робусне, да ће раст запослености и примања допринети повећању домаће потрошње, и да ће услови финансирања и фискална политика такође бити подстицајни за раст", констатује се у одељку посвећеном Србији.

У извештају се, међутим, оцењује да би снажна домаћа тражња и погорошање трговинских услова могли да погурају инфлацију и екстерне неравнотеже.

Прогнозира се да ће буџет Србије ове године поново завршити у суфициту, што је, како се оцењује у извештају, омогућило Влади да почне са укидањем шеме привременог смањења пензија, која је уведена на врхунцу кризе.

Планирано је да део фискалног простора у 2019. години буде искоришћен за повећање плата у јавном сектору и повећање капиталне потрошње, наводи се у извештају.

Буџетски дефицит близу баланса 

Иако је предложени буџет подстицајан за привредни раст, прогнозирано је да укупан буџетски дефицит ипак остане близу баланса. То ће, поручују из Комисије, омогућити даље смањење јавног дуга до нивоа који се приближавају 50 одсто БДП-а до краја 2020. године.

Добре фискалне перформансе би, како се очекује, требало да буду подржане имплементацијом пореских реформи и реформи јавне администрације, и окончањем програма реструктурирања и приватизације кључних државних предузећа.

То и друге кључне структурне реформе, укључујући јачање система фискалних прописа, такође су централна тачка новог аранжмана Србије са Међународним монетарним фондом.

Европска комисија, такође, очекује се да ће растућа економија стимулисати даљи раст запослености и да ће незапосленост пасти на најнижи ниво у последњим деценијама.

У извештају, ЕК предвија да ће стопа незапослености у Србији износити 13,1 одсто, да ће идуће године благо опасти на 12 процената, а годину касније на 10,9 посто.

Када је реч о инфлацији, очекује да ће она ове године бити 2,1 посто, 2019. године 2,9 процената, а годину касније 3,0 одсто. Такође, прогнозира сe да ће дефицит текућег рачуна бити ове године 5,9 процената БДП-а, а у наредне две године 7,4, односно 7,9 посто, респективно.

број коментара 3 Пошаљи коментар
(четвртак, 08. нов 2018, 19:07) - anonymous [нерегистровани]

Ovo se zove dobra vijest....

Srbija polako ali sigurno ojacava svoju ekonomiju,BDP raste,zaduzenost prema BDP pada,budzet je u suficitu,broj nezaposlenih ljudi opada,dinar je stabilan a svi ostali ekonomski parametri su u porastu.
Treba se nastaviti borba protiv sive ekonomije rada na crno,neoporezivanja raznih djelatnosti,koruptivnih radnji i svega drugoga sto usporava rast ekonomije.
Za ovaj napredak je,naravno,zasluzna Vlada Srbije i Predsjednik Srbije i zato im treba dati podrsku,a ne podmetati im klipove bez ikakvog razloga i povoda.
Ne zaboravimo da nekome ne odgovara ovakav razvojni trend Srbije.
Napred Srbijo.

(четвртак, 08. нов 2018, 17:56) - anonymous [нерегистровани]

@Koji iznos

Према последњим подацима укупан бруто призвод Србије је око 48 милијарди долара (42 милијарди евра). Велики проблем прави сива економија која из регуларних у нерегуларне токове извуче преко 25 посто БДП-а. Када бисмо свели сиву зону на десет до петнаест посто као што је случај у Чешкој и Словачкој, просечне плате би биле око 600 евра само по том основу.

(четвртак, 08. нов 2018, 16:40) - anonymous [нерегистровани]

Koji iznos

Tekst govori u procentima. Da li iko zna koliki je BDP iznos u evrima? Hvala