Следеће године 500 милиона динара у Фонду за енергетску ефикасност

Буџетски фонд за енергетску ефикасност у 2019. години биће 500 милиона динара, колико је укупно износио у претходне четири године, изјавио је министар рударства и енергетике Александар Антић, који је с представницима 14 локалних самуправа потписао уговоре о додели средства за пројекте енергетске ефикасности у овој години.

Министар је навео да ове године Буџетски фонд износи 125 милиона динара, да је у претходне три године у њему укупно било 400 милиона динара, а да ће у 2019. бити много више новца за подизање енергетске ефикасности јавних објеката.

"Ово је позив за све вас да се спремите за следећу годину, јер ћемо имати озбиљне тендере. Моћи ћемо да покријемо велики број општина и пројеката", каже Антић.

Истакао је да се такве инвестиције отплате у две-три године, те да су мере енергетске ефикасности до сада дале резултате, јер је у просеку за 40 одсто смањења потрошња енергије у објектима где су спроведе.

То је, нагласио је министар, фантастичан податак који треба све да мотивише будући да су ефекти вишеструки и огледају се у уштеди енрегије, доприносу енергетској сигурности и борби против климатских промена.

Антић је истакао да је Министарство добило снажну подршку и председника Србије Александра Вучића и премијерке Ане Брнабић, али и Министарства финансија да се учине далеко снажнији кораци у правцу енергетске ефикасности.

Тако је најавио и формирање Фонда за енергетску ефикасност који ће располагати са 10 милиона евра годишње и додатним средствима која ће определилити ЕУ.

До сада су мере енергетске ефикасности у Србији, у које је уложено 415 милиона динара, спроведене у 39 јавних објеката, а министар је похвалио поједине општине чији пример може да мотивише и друге да припреме добре пројекте.

Каже да су Љубовија, Гаџин Хан и Свилајнац трећи пут конкурисали и добили средства из Буџетског фонда за енергетску ефикасност за своје пројекте, а Крагујевац и Књажевац други пут добијају подршку.

Заменик градоначелника Крагујевца Ивица Момчиловић каже да су ове године аплицирали за највећу сеоску Основну школу "Прота Стеван Поповић у Чумићу. 

"То је село које живи и које има много младих", каже Момчиловић. 

У општини Гаџин Хан за грејање и даље користе угаљ. 

"Пошто је Гаџин Хан у котлини загађење је много мање, тако да је и то нешто што је врло битно кроз овакве пројекте", истиче предсеник те општине Саша Ђорђевић.

Министар ернегетике посебно је изразио задовољство што је међу локалним самоуправа које су добле средства за 2018. и Босилеград за који каже да је покушавао и претходних година да конкурише, да је увек имао по неки проблем са пројектима, али да је учинио на тим грешкама и позитивним искуствима и успео да победи.

Средства за 2018. су добили и Осечина, Крупањ, Ириг, Краљево, Крагујевац, Ћуприја, Велика Плана, Свилајнац, Кањижа, Бела Паланка и Књажевац, а Антић каже да је протеклих неколико година направљено много важних, пионирских корака у промоцији енергетске ефикасности.

Вредност данас потписаних уговора са представнцима 14 локалних самоуправа је око 180 милиона динара. Министарство учествује са 125 милиона динара, док остатак представља допринос јединица локалних самоуправа.

Министар Антић је захвалио локалним самоуправа што су препознали енергетску ефикасност као важан циљ, предвидели средства и понудили пројекте који су победили у оштрој конкуренцији и нашли се у групи пројекта која ће добити средства

Пројекти тих локалних смаоптрава којима су додељена средства из Буџетског фонда за енергертску ефикасност ради финансирања пројеката у области ефикасног коришћења енергије у 2018. години одабрани су на конкурсу на који се одазвало 39 локалних самоуправа.

Министу Антићу је председник општине Босилеград Владимир Захаријев уручио признање те општине због, како је навео, свега доброг што је Антрић учинио за ту неразвијену општину.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво