Брнабић: У последње четири године 160 километара ауто-путева

Председница Владе Србије Ана Брнабић отворила је обилазницу око Баваништа код Ковина, где је истакла да је у последње четири године изграђено 160 километара ауто-путева, уз много локалних саобраћајница, а да ће до краја ове године бити завршено још око 30 километара ауто-путева.

"Важни су путеви, били они велики или мали, да доводимо инвеститоре, да бисте ви отварали своје фирме, да имамо више радних места, веће плате", поручила је Брнабићева окупљеним грађанима на отварању нове саобраћајнице.

Како је рекла, у последње четири године изграђено је више ауто-путева, него у последњих 35 година.

"У последње четири године изграђено је 160 километара аутопутева, да не кажем колико је локалних саобраћајница урађено, које су важне за грађане сваке општине, а до краја године завршићемо још око 30 километара ауто-путева", истакла је премијека.

Обилазница је важна, пре свега, због безбедности житеља, односно измештања теретног саобраћаја ван самог Баваништа, јер су, каже у Ковину, несреће са смртним исходом биле честе.

Саобраћајница је дуга 5,1 колиметар, а у њу је уложено 400 милиона динара.

Премијерка је истакла да, иако би неко можда могао да каже да је то мали пројекат, од око четири милиона евра, за Владу Србије нема малих и великих пројеката, већ само оних који су важни за грађане.

"Наставићемо овако да радимо, на сваком пројкету као да је највећи, јер је то важно за бољи квалитет живота свих грађана", подвукла је премијерка.

Поновила је да се воде разговори са двадесет једним потенцијалним инвеститором, који би дошли у Војводину, што би отворило нових 6.000 радних места и истакла да ће се влада трудити да неке од њих доведе у индустријску зону у Ковину.

"Сваки пут када разговарам са председником Александром Вучићем о инвестицијама и инфраструктурним пројектима, он ми да једну поруку – мисли на Банат, подигни Банат на ноге. То је савет који ми је дао, посао који ји је предамном и један од приоритета владе", рекла је Брнабићева.

Премијерка је разговарала и са представницима општине Ковин, који су јој изнели све пројекте које општина ради или планира да ради, у области здравства, културе, образовања, спорта и поручила да ће им влада пружити подршку.

Измештање теретног саобраћаја из насеља

Председница општине Ковин Сања Петровић истакла је да нова обилазница "значи живот" за грађане, јер се теретни саобраћај одвијао кроз само насеље, у близини школа, Дома културе, цркве.

"Када то кажем, управо и мислим на безбедност и здраво окружење на локалном путу кроз саму варош, имајући у виду дугогодишњу фреквенцију тешког саобраћаја у непосредној близини школе и других важних места за живот села", навела је Петровићева. 

"Нажалост, било је пуно несрећа са смртним исходом у Баваништу и зато је било важно да се обилазница асфалтира и приведе намени. Жеља нам је да била да овај део магистралног пута који повезује Јужни Банат и Војводину са Смедеревским и Браничевским крајем постане још једна лепа слика Србије", додала је Петровић.

Истакла је да је општина урадила експропријацију земљишта, прибавила дозволе и сагласности, обезбедила пројектно-техничку документацију.

"Важно да је да људи остају да живе и раде у свом месту, а овакви путеви служе да брже и безбедније стигнемо до великих центара када је потребно али и да друге лакше доведемо код нас", рекла је Сања Петровић.

Изградња слободне зоне у Смедереву 2019. године

Ана Брнабић је изјавила да је завршен нацрт Мастер плана за изградњу кинеско-српске слободне зоне у Смедереву, који би до краја године требало да буде усвојен у смедеревској скупштини, како би њена изградња почела 2019. године.

Истакла је да би зона требало да буде завршена до 2022. године, али да ће већ прва фаза донети 2.300 нових радних места.

"Огромна је зона. Треба да је завршимо до 2022. године али у првој фази те кинеско-српске слободне зоне – то је 2.300 радних места", рекла је Брнабићева.

Подсетила је да је влада, након доласка ХБИС-а у Железару Смедерево, наставила разговоре са кинеским партнерима, а Министарство привреде потписало споразум о сарадњи за изградњу кинеско-српске слободне зоне у Смедереву.

"Настављамо да радимо сви заједно, да изградимо Србију, да је подигнемо на ноге и наставимо путем којим идемо", рекла је Брнабићева.

Остали аутори: Даница Јовановић
број коментара 5 Пошаљи коментар
(четвртак, 08. нов 2018, 16:07) - Jelena [нерегистровани]

Zivot znaci?? Da li??

Obilaznica je samo umanjila priliv novca u selo, jer su ti isti stanovnici Bavanista ziveli od tih istih kamiona koji su prolazili i stajali da kupe po neki dzak kukuruza, zita itd. kupovali po radnjama. Selo nema staze pored kuca kako bi deca bezbedno isla u skolu. Ali da li ima svrhe bilo sta reci i pisati....

(четвртак, 08. нов 2018, 13:58) - anonymous [нерегистровани]

Znamo

Slažem se, rade se auto putevi ali ne toliko koliko ova vlada kaže, uvelicavaju sve pa i za puteve.

(четвртак, 08. нов 2018, 13:38) - Cedomir Radovic [нерегистровани]

Komentar za puteve

Recimo i da je tako...gde ce i cime da se vozi sirotinja sa pros. platom od 350 €?

(четвртак, 08. нов 2018, 12:55) - anonymous [нерегистровани]

tragikomedija

Ma da, bruka.. toliko buke oko autoputeva i gradi se gradi, a godisnje samo 40 km u proseku...a Hrvatska je gradila u proseku 100 km godisnje, a sa ne govorimo o kvalitetu.. jasno je sve, samo korupcija...

(четвртак, 08. нов 2018, 12:54) - anonymous [нерегистровани]

Pa

Politika me ne zanima, ali ovoliko price o novim putevima, a puteva nigde. Ruku na srce, ovo malo dobrih puteva sto imamo je još Velja Ilić napravio. Manje pričajte a više radite.