Брнабић: Очекујем ускоро решења за поједина предузећа

Председница Владе Ана Брнабић изразила је очекивање да ће ускоро уследити приватизација или проналажење стратешких партнера за поједина предузећа, међу којима су "Икарбус", "Ласта", БИП, "ФАМ Крушевац", "Лука Нови Сад".

"У овом тренутку радимо на решавању питања 'Икарбуса', 'Ласте', БИП-а, 'ФАМ Крушевац', 'Луке Нови Сад'... То су нека од великих имена и ја очекујем да ћемо ускоро имати приватизацију или налажење стратешког партнера, да они више не одвлаче новац из буџета, већ да поново воде бржи економски раст Србије", рекла је Ана Брнабић на представљању "Беле књиге" Савета страних инвеститора у Београду.

Истакла је да је претходна влада почела да решава питања предузећа, попут "Железаре Смедерево" и "Галенике", која су некада била мотор развоја Србије и региона, а која су постала "камен о врату економије Србије и буџета".

"Ова влада то наставља. Ту је потребно времена, рада и труда", подвукла је Брнабићева и подсетила да је изабран стратешки партнер за РТБ "Бор", као и за ПКБ, те да је решен проблем ИМТ-а и додала да очекује да од 2019. године поново почне производња трактора у Србији.

"Решавамо сада читав низ других предузећа која су некада била јаки брендови Србије и региона, која су повлачила економију и раст, а у последњим деценијама смо морали да издвајамо из буџета за њих како бисмо радили и запошљавали људе", указала је премијерка.

Присутнима се обратио и министар финансија Синиша Мали, који је нагласио да осим реформе плата, 2019. година треба да буде и година реформе Пореске управе и пореског система. 

Михајлова: Србија остварила сталан, али умерен напредак

Савез страних инвеститора представио је "Белу књигу" у којој су четири области са најбољим учинком и даље грађевинско земљиште и изградња, заштита корисника финансијских услуга, транспорт и регулатива која се односи на дуванску индустрију.

Од осам приоритетних тема Радне групе Савета и Владе за спровођење препорука "Беле књиге", некретнине и изградња и инспекцијска контрола забележили су видљив напредак.

Дигитализација, стечај и прописи о девизном пословању су забележили умерен напредак, док кључне области попут пореза, радног права и безбедности хране нису забележиле напредак.

Председница Савета Јана Михајлова рекла је да је између два издања "Беле књиге" Србија наставила напредак који је био сталан, али умерен. 

"Након позитивних трендова које смо забележили прошле године, очекујемо да Србија настави здрави раст", поручила је Михајлова. 

Србија је, каже, добро позиционирана као атрактивна дестинација за улагање и то потврђује чињеница да сваке године привлачи нове инвестиције и један велики удео инвеститора из региона. 

Савез је, наводи, уочио умерен напредак Србије, те да је он остао исти с обзиром на то да је прошле године испуњено 33 одсто препорука из "Беле књиге", а ове године 34 одсто. 

Међутим, Михајлова је рекла да су циљеви били већи и да се очекивало испуњење 50 одсто препорука из "Беле књиге". 

"Наша три кључна очекивања су да Влада настави да ради на одрживој фискалној консолидацији и да настави структурне реформе, да унапреди примену закона посебно у области пореза и да повећа транспарентност у јавним консултацијама", каже Михајлова. 

Истакла је да ће Савез наставити да буде покретач српске привреде. 

"Наставићемо да доносимо нове технологије, улажемо у људске ресурсе и да ангажујемо локалне привреднике у ланац вредност. Посвећени смо дугорочном расту српске економије", нагласила је Михајлова. 

Навела је да "Бела књига" даје конекретне предлоге за побољшање пословне климе, те да је велики број компанија учествовао у изради извештаја у жељи да допринесу побољшању пословне климе.

На представљању "Беле књиге" говорио је и шеф делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици, који је поручио да су реформе кључне и да ће предодредити динамику придруживања Србије ЕУ.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво