Страни инвеститори задовољни, али не сасвим

Савет страних инвеститора представиће данас Белу књигу пословања у Србији, на конференцији којој ће присуствовати председница Владе Ана Брнабић. Три области са најбољим учинком су, као и прошле године, некретнине и изградња, заштита корисника финансијских услуга, и транспорт.

Владислав Лалић, потпредседник Савета страних инвеститора наводи да Србија напредује умереним темпом, али, како каже, постоје могућности за даље побољшање и унапређење.

Данас представљате Белу књигу. У чему смо највише напредовали између два издања?

- Ја бих рекао да је Србија у протеклом периоду направила један умерен и стабилан развој, није направила неке велике помаке, по неком индексу који ми меримо 34 одсто наших препорука су се материјализовале и доживеле су неке промене. Тако да са те стране ми нисмо незадовољни, задовољни смо, ствари иду једним умереним темпом напред, али постоје могућности за даље побољшање и унапређење бржим темпом.

Међу најлошије оцењеним областима је, примера ради, сектор осигурања, порез на имовину. Како до бољих оцена?

- Јако је битно да дође до усклађивања закона са регулативама ЕУ и међународним стандардима. Ми у Савету сматрамо да треба да дође до јачања капацитета државне управе, да треба да постоји већа транспарентност у доношењу закона, да се сви релевантни субјекти укључе у јавне расправе. Тако да ту видимо потенцијал за напредак који ће онда погурати све области које сте споменули и неке друге које су доживеле неки умерени напредак.

Оценили сте и област која је у фокусу и премијерке и владе – она је добила средњу оцену. Где видите простор за напредак?

- Видимо могућност побољшања у вези са електронским потписом, да се тај потпис омасови и приватна и јавна предузећа више укључе у тај процес, да се самим тим направи једна синергија. Имамо област у вези са електронским документима где имамо седам од 17 подзаконских аката који су донети прошле године, где постоји јасан потенцијал за даље побољшање.

Прошле године формирана је радна група владе која би требало да спроводи ваше препоруке. Како сте задовољни том сарадњом?

- Области које су се унапредиле и које су показале највеће побољшање су исте оне које су биле и пре оснивања те радне групе што нам указује у суштини да није до краја постигнут жељени ефекат. Ово је добра могућност за Србију да се кроз ту радну групу на бржи начин реформише српска привреда

Будући да сте и директор за развој "Икее", из прве руке нам можете рећи – како је један страни инвеститор задовољан пословањем у Србији?

- Не само да смо задовољни прометом, он је резултат наших активности нашег рада, пре свега смо задовољни тиме да ће "Икеа" повећати општу потрошњу и тржиште намештаја и то се и десило, скочило је 14 одсто након доласка "Икее". Тако да је то један конкретан резултат велике компаније која је врло активна у савету страних инвеститора и жели да настави дугорочно пословање у Србији.

број коментара 0 Пошаљи коментар