У ЕУ се "ломе копља" због дигиталног пореза

План Европске уније за опорезивање промета великих интернет компанија, попут Гугла и Фејсбука, био је на ивици колапса пошто га је неколико влада чланица блока одбацило и најавило националне иницијативе уместо тога, јавља "Ројтерс".

Према предлогу Европске комисије из марта ове године, државе ЕУ би наплаћивале порез од три одсто на дигиталне приходе великих фирми, које се оптужују за избегавање пореза тако што профите каналишу у државе ЕУ са ниским пореским стопама.

План има за циљ промену пореских правила која су дозвољавала неким од највећих светских компанија да плаћају неуобичајено ниске стопе корпоративног пореза на добит.

Међутим, за то је потребна подршка свих 28 држава чланица ЕУ, а један број њих се успротивио предлогу, укључујући и мале земље с ниским порезима као што је Ирска, које су имале корист од тога што су мултинационалним компанијама омогућавале да код њих пријављују профит остварен на другим местима кроз дигиталну продају купцима.

Док су се раније најжешће критике догађале иза затворених врата, данас су сучељени ставови многих министара финансија ЕУ изашли у јавност, јер је њихов састанак у Бриселу преношен уживо путем интернета.

Немачка, која је првобитно подржала план, први пут се заложила за његово ревидирање, затраживши да се из делокруга делатности које подлежу дигиталном порезу искључе активности које би могле да буду повезане са произвођачима аутомобила. 

Немачки министар финансија Олаф Шолц је такође рекао да порез не би требало уводити до лета 2020, и да га треба применити само ако се не постигне никакав глобални договор о истом питању.

Министар финансија Француске Бруно Ле Мер, који је већ дуго главни присталица пореза, прихватио је одлагање његове примене до краја 2020., што је велики уступак, наводи Ројтерс.

Ипак, он сматра да ЕУ и даље треба да постигне договор о овом питању до краја ове године, како би се избегло да државе почну са применом ваститих националних пореза, што би био потез који би, како је рекао, наштетио јединственом тржишту Уније.

Шпанија и Британија су најавиле властите националне планове за опорезивање дигиталних компанија и поновиле да намеравају да крену са њиховом реализацијом не чекајући споразум на нивоу ЕУ. 

Италијански министар финансија Ðовани Трија је изјавио да ће и Италија наставити сама, ако до краја године не буде постигнут споразум ЕУ.

Аустрија, која тренутно председава ЕУ, поручила је да ће учинити последњи покушај да до споразума дође на састанку министара финансија у децембру, али да су поделе које су сада испливале толико дубоке да су шансе за споразум знатно смањене.

"Врло је тешко доћи до договора о дигиталном порезу јер још толико техничких питања није решено", рекао је дански министар финансија Кристијан Јенсен.

Он је додао да је предложени порез ЕУ осмишљен тако да би погодио углавном америчке компаније, што би испровоцирало САД на одмазду.

Ирски министар финансија Паскал Донохо, који се дуго противио овом порезу страхујући да би он могао да умањи приходе Ирске, изјавио је да ће тај нови намет бити негативан преседан за Европу, јер би био наметнут државама у којима се налазе корисници уместо тамо где се услуге производе.

"Ми смо нето извозници. Какву бисмо реакцију имали да се овај модел наметне нама?", рекао је министрима.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво